dinsdag 31 december 2019

19 december 2019


Niemand heeft het gedaan van Diane Broeckhoven
Met De buitenkant van meneer Jules (Leestips 191) bewees deze Vlaamse schrijfster zich goed te kunnen verplaatsen in de wereld van oudere mensen. Nu kruipt ze in het hoofd van Bonnie, een meisje van 7, dat alleen met haar zeer jonge moeder samenwoont. Die moeder heet Lena en baat Bonnie’s Boetiek uit, een tweedehandskledingzaak, en knoopt daarmee maar net de eindjes aan elkaar. Ze was amper 16 toen ze Bonnie kreeg, en heeft haar dochter helemaal alleen opgevoed nadat de vader er geruisloos vandoor is gegaan. 
Moeder en dochter hebben een sterke band, zijn op elkaar aangewezen en doen zowat alles samen, koken, huishouden, slapen. En in het hoofd van Bonnie zal dat altijd zo blijven want ze zijn onafscheidelijk. In dezelfde straat woont trouwens de rest van het viergeslacht, oma en overoma, en in die vrouwenwereld is er nood aan man noch vader. Bonnie heeft wel een imaginair vriendinnetje dat Niemand heet, af en toe opduikt en soms als het engeltje, maar vaker als het duiveltje op haar schouder fungeert. 
Als er dan toch een man in het leven van moeder Lena opduikt, en het blijkt ook nog de leerkracht van Bonnie te zijn, is het hek van de dam. Als leraar is hij nog wel oké, maar als nieuw lief van haar moeder is hij niet meer of minder dan een verboden indringer voor Bonnie. En dat zal hij geweten hebben.
Een fijn verhaaltje, maar veel meer heeft dit boek niet om het lijf. Ware het niet van de verrassende wending op het einde, je zou het zowaar klasseren op een soortement Libelleniveau. Het gaat er met name allemaal redelijk gezapig aan toe, een rustig familieleventje, of beter een vrouwen-onder-elkaarleventje en alles gaat zijn bedaarde gangetje, en dus is er niet veel soeps om je aan op te warmen. Op een plottwist is het wat te lang wachten om er nog veel eten en drinken aan te hebben. Weinig inspanning, weinig ontspanning, en al bij al weinig spanning. Leesgegroet was dan ook niet ondersteboven van deze roman, hoewel het er als tussendoortje nog net mee door kon.

zondag 29 december 2019

Quotes (179)

Kunst is een wonderlijk divers universum waar je per definitie naar kijkt door de bril van je eigen, zeer subjectieve smaak en voorkeur. Dus wat Peter De Roover daarover zegt, is op het stompzinnige af lachwekkend.
(Luc Tuymans)

donderdag 26 december 2019

Leestips (203)


De vogels Tarjei Vesaas
Na de dood van hun ouders zijn de zwakbegaafde Mattis en zijn zus Hege op elkaar aangewezen in de oude familieboerderij in een Noors dorpje. Zij zorgt voor hem, maakt zijn eten klaar en verdient een bescheiden inkomen met het breien van truien. Soms wordt ze boos omdat hij wat sloom is, de dingen niet altijd meteen begrijpt, maar al snel heeft ze daar spijt van. Mattis beschikt namelijk over een geheel eigen fantasiewereld en is vol ontzag voor de natuur, waarin hij allerlei tekens ziet. Hij wordt bijvoorbeeld superenthousiast over de houtsniptrek die pal over zijn huis gebeurt, dan weer is hij doodsbang voor de invallende bliksem. 
Als hij op een dag met zijn boot strandt op een eilandje, krijgt hij hulp van twee meisjes. Hij roeit hen, zijn kaduke boot en de meisjes terug naar het vasteland en dat heeft nogal een impact op hem, want zo’n intimiteit was hem voordien nog nooit vergund. En dan begint hij met zijn bootje een veerdienst. Als hij een zwervende houthakker overzet en die bij de twee overnacht, begint zus Hege zowaar een affaire met die vreemdeling. 
De kinderlijke verwondering van de eenvoudige ziel Mattis, de knopen in zijn gedachten
en de angst om zijn zus als houvast in het leven te verliezen, voeren de boventoon in dit prachtige boekje. Het is niet dik, maar alles wat erin moet staan, staat erin. De moeilijke communicatie met mensen, de sensibiliteit voor de wonderlijke natuur, het isolement. In een vederlichte, bedrieglijk eenvoudige toon en poëtische stijl, kun je volop genieten van dit mooie verhaal.

maandag 23 december 2019

Moeilijke woorden (37)


lagereschoolkinderen: kinderen van de lagere school

[alles in één woord, net als langetermijneffecten, jarendertigwoningen, aaneenschrijven: nog zo makkelijk]

°Het basisonderwijs in Vlaanderen omvat kleuterschool en lagere school. In die laatste leren kinderen tussen 6 en 12 lezen, schrijven en rekenen.

Lagereschoolkinderen presteren beter als ze opdrachten krijgen van een leraar met een heldere stem dan van een leraar met een hese stem