notoir: berucht, vermaard, befaamd, gerenommeerd, alom bekend
Hij is nu eenmaal een notoir leugenaar en tot op het bot onbetrouwbaar.
notoir: berucht, vermaard, befaamd, gerenommeerd, alom bekend
Hij is nu eenmaal een notoir leugenaar en tot op het bot onbetrouwbaar.
De cirkel Dave Eggers
Allemaal jonge, knappe mensen. Alles is geweldig en fantastisch. Dit moet wel Amerika zijn.
En inderdaad, de jonge Mae Holland is net van school en gaat op uitnodiging van vriendin Annie werken bij het machtige internetbedrijf De Cirkel, een soort super-Google-Facebook-Twitter, die nogal wat invloed uitoefent op de hedendaagse mens. Ze is danig onder de indruk van die geweldige organisatie en doet dan ook haar uiterste best op de afdeling Customer Experience waar ze vragen van mensen beantwoordt, en daarop een score van niet minder dan 100 moet weten te benaderen en zelfs te behalen.
Daarnaast wordt er ook verwacht dat ze haar sociale contacten onderhoudt door na de werkuren deel te nemen aan avondlijke party's van De Cirkel. In de weekends bezoekt ze haar moeder en zieke vader, wiens ziekteverzekering niet toereikend is, maar geen nood, dat regelt het bedrijf wel. Bij haar ouders ontmoet ze ook haar oud lief Mercer, en hij biedt wel (een beetje) weerwerk tegen het internetbedrijf. Wat voor conflicten zorgt, want Mae wordt steeds meer ingepalmd door De Cirkel.
De nieuwe uitvinding SeeChange zorgt er via een wereldwijd netwerk van camera’s voor dat niemand nog onzichtbaar is. Als Mae ook zelf een camera opgespeld krijgt, wordt ze 24 op 7 transparant voor eerst duizenden en later miljoenen volgers over de hele wereld. Zo gaat ze helemaal op in De Cirkel en trekt er zelfs in.
Langzaamaan en ongemerkt geeft Mae haar leven uit handen en raakt helemaal in de ban van De Cirkel, die steeds meer macht over haar en de mensheid uitoefent. Mercer is de enige tegenstem, maar die negeert ze of ze gaat ertegenin. Privacy is diefstal, geheimen zijn leugens. Dat zijn enkele van de motto’s die staan voor deze nieuwe wereld.
De Cirkel is een dystopie met een hoog Big Brothergehalte die ons een akelige, maar niet zo denkbeeldige toekomst voorspiegelt, want veel zaken die hier aan bod komen, gebeuren al. Facebook weet meer over ons dan we denken, we geven steeds meer van onze privacy op, we geven het internet almaar meer macht over ons leven via elektronica en sociale media. Van een volledige transparantie of nul privacy is nog net geen sprake, maar veel scheelt het niet meer.
Op onze Leesgegroet-parkwandeling kwam dit en nog veel meer naar voren. Het verhaal toont ons door alles uit te vergroten, de enorme impact van de digitale wereld, aldus ook de afwezige Katelijne. Ruth voegt er nog een andere dimensie aan toe: de vragen die het boek doet rijzen over ons eigen onlinegedrag in een tijd waar onze persoonlijke privacy en integriteit soms te grabbel lijken gegooid. “Wat online verschijnt, lijkt vaak belangrijker dan hoe het in werkelijkheid gaat en dat vind ik in dit boek mooi weergegeven.” André vond er dan weer niet veel boeiends aan: “Niet meer dan een beschrijving van de realiteit.”
Conclusie: De Cirkel is een goed geschreven en makkelijk te lezen boek over de almacht van De Cirkel, waartegen toch wat te weinig weerwerk wordt geboden, over een mogelijke toekomst van het internet, die al voor een deel werkelijkheid is, maar waarin we toch liever niet terecht willen komen.
Hoe lang mag je in een gesprek over jezelf praten? Sta stil bij de stoplichtregel.