Alessandro Baricco, een grote naam, een innemend (Italiaans) schrijver. Laatst kende De Barbaren heel wat succes, een reflectie in columns over de mutatie die de moderne mens ondergaat onder invloed van onder andere de moderne media. Gaat de cultuur ten onder aan vervlakking? Ja, een cultuur verdwijnt, en maakt plaats voor een andere. Meer details in dit boeiende boek, dat ons doet nadenken over wie we waren (de romantiek!!) en wie we worden.
Verplichte lectuur (geen evangelie!) voor onderwijsmensen die dag na dag tegenover ‘barbaren’ staan! Met een schitterende uitsmijter over het bouwen van muren om de waan van een (zuivere) identiteit te ondersteunen.
En nu is hij terug met het mooie Mr Gwyn over een gevierd schrijver die besluit ermee op te houden en na heel wat zoeken overgaat tot het maken van (geschreven) portretten die de geportretteerde aan zichzelf teruggeeft, thuisbrengt. Zijn model hierbij lijkt me Lucian Freud. Een prachtig verhaal, dat geen onmogelijkheden schuwt, zoals ook het geval was in vorige meesterwerken (ik denk niet te overdrijven) Zijde, Novecento, Land van glas, Een oceaan van zee, City (!!!) en Emmaus..,
Aanraders!
Bijdrage door Luc
Geen opmerkingen:
Een reactie posten