vrijdag 1 maart 2013

Leestips (26)



Vlucht uit kamp 14 van Blaine Harden is geen roman. 
Het is het waargebeurde, straffe, zelfs hallucinante verhaal van Shin die geboren werd in een strafkamp in Noord-Korea, en er in 2005 als enige wist uit te ontsnappen.
Noord-Koreanen komen terecht in zo’n zwaar bewaakt kamp wanneer zij of een familielid een misdrijf hebben gepleegd. Het leven is er onwaarschijnlijk wreed en onmenselijk. De dagelijkse bezigheden van zowel kinderen als volwassenen zijn keihard werken, honger lijden, voedsel proberen te stelen, elkaar wantrouwen en verklikken, gestraft en gemarteld worden, nooit emoties tonen en zichzelf beschermen tegen de willekeur van de barbaarse bewakers. Een leven dat alleen vergelijkbaar is met dat in de naziconcentratiekampen (die duurden 10 jaar, de kampen in Noord-Korea bestaan al meer dan 50 jaar).
Het dictatoriale bewind in dit meest gesloten land ter wereld is gebaseerd op de ideologie van Kim Il Sung, de Grote Leider. Hij en zijn opvolgers slagen er al decennia in het volk te hersenspoelen. Denk maar aan de beelden van een uitzinnig huilende mensenmassa na het overlijden van Kim Jong Il eind 2012.
Nadat Shin de vluchtplannen van zijn moeder en broer verklikt, worden ze terechtgesteld. Daarna moet Shin jarenlang boeten voor dat misdrijf. Twee toevallige ontmoetingen in het kamp leren hem dat er buiten een andere wereld bestaat. Samen met een medegevangene gaat hij daarnaar op zoek.
Het leven van Shin is een verschrikkelijk document, maar leest als een spannend avontuur. Het is geen opbeurend leesvoer, maar toch een aanrader voor wie nieuwsgierig is naar de meest extreme uitwassen van de mensheid. Je kijkt als het ware door een sleutelgat naar het hermetisch afgesloten, maar meest mislukte land ter wereld. Dat het Kim-regime vandaag nog bestaat, komt mede doordat buitenlandse regeringen er belang bij hebben.

Enkele staaltjes uit het boek:
“Een totaal gebrek aan verwachtingen voor de toekomst was een pervers voordeel van geboren zijn in het kamp.”
“In Shins voorstellingswereld was vrijheid gewoon een ander woord voor geroosterd vlees.”
"Wie anderen vertrouwde, liep kans doodgeschoten te worden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten