Alsof het voorbij is van Julian Barnes gaat over Tony Webster die terugkijkt op zijn leven alsof het voorbij is, maar dat is het niet helemaal want er komen in de loop van het verhaal nogal wat verrassingen boven water. Tony heeft alle tijd om terug te blikken op zijn leven en greep te krijgen op de dingen. Maar de werkelijkheid en de herinneringen eraan zijn twee verschillende dingen, en dat speelt hem nogal wat parten.
Op de middelbare school had Tony twee goede vrienden, met wie hij een team vormde dat wel wat filosofeerde over het leven, maar het was toch de middelmatigheid die in zijn leven de boventoon voerde. Als Adrian Finn met zijn intrigerende en intelligente voorkomen het trio vervoegt, neemt hun leven een nieuwe wending.
Aan de universiteit begint Tony een relatie met Veronica. Na een weekendje bij haar familie, eindigt die verhouding nogal abrupt, waarna ze een verhouding begint met Adrian. Adrian pleegt kort nadien in nogal mysterieuze omstandigheden zelfmoord.
Als Tony jaren later van Veronica’s moeder een som geld en het dagboek van Adrian erft, denkt hij dat de tijd gekomen is om dat mysterie op te lossen. Veronica stuurt hem een bladzijde van het dagboek op; de rest heeft ze verbrand. Er komen steeds meer vragen naar boven. Vastberaden gaat Tony op zoek naar antwoorden, en vindt die ook, al is dat soms tot zijn eigen ontzetting.
Dit boek, dat handelt over de onzekerheden, twijfels en beschadigingen van het leven, was de terechte winnaar van de Man Booker Prize 2011. Het is een uiterst krachtig boek, dat tot nadenken stemt over je eigen verleden en leven. Haast op elke bladzijde krijg je enkele levenswijsheden gepresenteerd. Een kort en kernachtig boek, waaruit alle ballast is weggegooid, een absoluut verrijkende leeservaring. Een parel om meer dan eens te herlezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten