donderdag 18 december 2014

15 december 2014



Jeroen Brouwers Datumloze dagen


Vader woont alleen in het bos en blikt terug op zijn leven en zijn vaderschap. Lang geleden was hij ongewenst getrouwd met Myriam, met wie hij de ongewenste zoon Nathan kreeg. Tussen al zijn wroeging en schuldgevoel door vertelt hij over zijn herinneringen aan ontmoetingen met zijn zoon Nathan, die ondertussen muzikant is geworden. De ontmoetingen – veeleer afwijzingen – waren schaars, zelfs zo dat hij hem soms niet eens herkende.
Nadat hij is hertrouwd, krijgt hij het bericht van zijn ex dat Nathan al acht maanden in het ziekenhuis ligt te sterven. Als hij daar op bezoek gaat, stelt Nathan hem de moeilijkste vraag van zijn leven.

Datumloze dagen is een supersomber verhaal over een totaal mislukte vader-zoonrelatie. De tekortgeschoten en oversekste vader moddert maar wat aan; hij loopt zijn pik achterna en neemt geen verantwoordelijkheid op in het leven. De zoon leidt zijn eigen vaderloos leven tot hij ongeneeslijk ziek wordt. Pas helemaal op het einde komen de twee echt bij elkaar en stelt de zoon de vader voor zijn verantwoordelijkheid.
De meeste lezers waren in hun schik met deze Brouwers, doch niet iedereen. Over de inhoud was er weinig onenigheid: een sterk uitgebouwde en herkenbare vaderfiguur wiens schaamte, verdriet en angst zo uit de bladzijden puilden. De relatie met zijn ongewilde zoon die aanvankelijk zelfs een beetje warmte vertoonde, maar algauw de dieperik inging.
Vorm en stijl konden niet alle lezers bekoren. De meerderheid had duimen en vingers afgelikt bij het lezen van de lange beschrijvingen, voor de minderheid echter stonden er te veel overbodige zinnen in.
Brouwers is een schrijver met een geheel eigen stijl die dus controverse oproept. Als die je ligt, ben je fan, zo niet, dan was dit het laatste boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten