woensdag 11 februari 2015

Leestips (69)



Homicide van David Simon is het verslag van een jaarlang (in 1988) verblijf  van de schrijver bij de politie van Baltimore, afdeling moordzaken. Baltimore is een van de moorddadigste steden van Amerika. Er gebeuren twee moorden per drie dagen. Iets wat wij ons in Europa niet goed kunnen voorstellen.
Simon volgt de speurtocht naar aanwijzingen, de verhoren, het forensisch onderzoek, de rechtszaken en de omgang tussen de rechercheurs. Vaak draaien ze overuren om de moorden opgelost te krijgen, gaan ze achter de pietluttigste aanwijzingen aan en keren ze verdachten binnenstebuiten. De politiemannen (en een enkele vrouw) gaan rauw en grof met elkaar om, maar spreiden een gedrevenheid tentoon die je alleen kent van fictieseries en daarom niet voor mogelijk houdt. Alleen is dit werkelijkheid, en die verschilt van de fictie in zoverre dat niet alle zaken worden opgelost. De mysterieuze moord op een elfjarig schoolmeisje bijvoorbeeld doet je huiveren van top tot teen.
Dit vuistdikke boek geeft een beeld van het politiewerk zoals het in het echt gebeurt, dan toch in Amerika. Mochten we dit soort werk niet een beetje kennen van talloze politie- en andere tv-series, dan stonden we volslagen verbijsterd te kijken naar zoveel moordlust, wapengeweld en ontaarding in ‘the land of the free’, waar naar het schijnt iedereen met een wapen rondloopt, en dat dan ook nog eens gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten