vrijdag 12 februari 2016

Leestips (103)



Woesten Kris Van Steenberge
In het vooroorlogse, landelijke Woesten wil smidsdochter Elisabeth zichzelf uit de Vlaamse klei trekken en haar vleugels uitslaan, maar dat is buiten de Brusselse dokter Guillaume Duponselle gerekend. Hij bezwangert haar en samen krijgen ze een tweeling. Valentijn is de gedroomde zoon, maar kind nummer twee is mismaakt en ongewenst, en gaat door het leven als Nameloos. Elisabeth heeft vanaf dan alleen nog maar oog voor haar gezin, en laat zich niet meetronen met de poëet, meneer Funke, noch met haar jeugdliefde Hendrik. Net als ze dan toch haar eigen lot in handen wil nemen, stopt haar leven abrupt.
Hetzelfde verhaal wordt eerst door Elisabeth verteld, en daarna nog eens door de andere leden van de familie Duponselle. Wat wel nieuwe inzichten genereert, maar jammer genoeg ook een beetje saai wordt. Ondertussen breekt de Eerste Wereldoorlog uit, maar die blijft op de achtergrond en dient enkel als decor voor de donkere gebeurtenissen in en rond Woesten.
Deze roman speelt met een aantal tegenstellingen (man - vrouw, stad - platteland, valide -gehandicapt, rationeel - spiritueel) in het vooroorlogse Vlaanderen, maar slaagt niet geheel vlekkeloos in het neerzetten van een compact en gespierd verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten