woensdag 29 juni 2016

Leestips (115)

Een algemene theorie van het vergeten Jose Eduardo Agualusa
Eind jaren 70 vervalt Angola na 40 jaar Portugese kolonisatie in chaos en burgeroorlog. Het is een van de verborgen geschiedenissen van het Afrikaanse continent. 
Ludovica, afgekort Ludo, trekt met haar zus Odete en haar Angolese zwager Orlando naar de hoofdstad Luanda. Sinds haar kindertijd lijdt ze aan straatvrees. Als de onafhankelijkheidsstrijd losbreekt, vluchten de Portugezen het land uit. Uit angst voor plunderaars metselt Ludo de deur van haar appartement op de elfde verdieping dicht. Daar overleeft ze de eenzaamheid en 30 jaar burgeroorlog. Ze verbouwt groenten op het dakterras, vangt duiven en verwarmt zich aan de meubels en de boeken van haar zwager. Terwijl een bonte verzameling personages de revue passeert. Ze komen op, en verdwijnen dan weer uit beeld, net als in een toneelstuk.
Wat er allemaal precies gebeurt, doet er minder toe dan hoe de chaos van een land in de overgang in beeld wordt gebracht. Agualusa schrijft in mooie zinnen, vaak humoristisch, maar wel een beetje van de hak op de tak, zonder veel houvast lijkt het wel. Is het werkelijk of is het fictie? Dat  is niet altijd even duidelijk. Wel krijgen we een indringend beeld geserveerd van een veel geplaagd land dat in een periode vol geweld zijn weg in het Afrikaanse leven zoekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten