vrijdag 31 maart 2017

Mooie woorden (92)



-          Tee lange wepel gestoin, moir ke da doeninkske tog moir gekocht.
-          Ge zij ne rappn tieste gij. En den drapoo angt al buitn.
-          Kgoidn weere biennpakkn, peizek, der ligt te veel drets veur de deure.
-          De mensn goin pijzn dadde ne vuilboird zijt.
-          Kpeize da meen gotegat verstopt zit.

betekent zoveel als:

-          't Heeft lang leeg gestaan, maar 'k heb dat huisje dan toch maar gekocht.
-          Jij bent een vluggerd. En de vlag hangt al uit!
-          'k Ga hem weer binnenhalen, denk ik. Er ligt te veel modder voor de deur.
-          De mensen gaan denken dat je een vuilak bent.
-          'k Denk dat mijn afvoer verstopt zit.

In de reeks ‘nostalgische conversaties’, deze week:

-          Vroeger gingn de vrawn langst de weeglink noir de moirt.
-          En nui nie mier?
-          Ah nieje, de weeglink es wig.
-          Woir estie noirtoe?
-          Ommegeploegd, tjien. Nui est een stik van de mis geworn.
-          Feitelijk es da tog jammer en. De mensn goin ni mier te voete.
-          Nieë, nui goin ze mee den oto, en dad es veel gemakkelijker veur ulder sakochen te drogn.
-          Ja vroeger jong, da was iedel.

dinsdag 28 maart 2017

22 maart 2017

Niets weerstaat de nacht van Delphine de Vigan is geen gewone roman, maar een aandoenlijk en tegelijk schokkend autobiografisch relaas van de problematische relatie tussen moeder en dochter de Vigan. Gebaseerd op nagelaten brieven en teksten, videofragmenten, interviews met de familieleden en eigen jeugdherinneringen delft Delphine een complexe familiegeschiedenis op die eindigt in de zelfmoord van haar moeder. Dat doet ze zonder te oordelen, maar door te beschouwen en te beschrijven. Af en toe twijfelt ze zelfs of deze hele speurtocht wel een goed idee is. Niets in deze familiegeschiedenis wordt verbloemd, pijnlijke familiegeheimen worden ontbloot en alles wordt chronologisch, nauwgezet en fijngevoelig uit de doeken gedaan, met tussendoor overpeinzingen, bekentenissen en twijfels.

De zoektocht begint met grootouders Liane en George en hun acht kinderen. Een groot, harmonieus gezin, maar niets is wat het lijkt als blijkt dat de al te autoritaire George zijsprongen maakt met verschillende jonge vrouwen, mogelijk zelfs met zijn eigen dochters. Lucile is het derde kind, ze is knap, poseert als jong fotomodel voor diverse modeadvertenties, maar leidt geen gewoon leven. Als ze veertien is, sterft haar jongere broertje door een ongeval. Deze en andere dramatische gebeurtenissen trekken donkere strepen op haar jonge ziel.

Al op jonge leeftijd verlaat Lucile het nest, trouwt en krijgt twee dochters, waaronder dus Delphine. Maar na haar scheiding en enkele nieuwe relaties, gaat het snel bergaf. Waanbeelden, achterdocht, labiliteit worden haar deel. Verward en depressief verblijft ze in instellingen, ze worstelt met het leven en raakt erdoor getraumatiseerd. Door het ontbreken van de gewone moederlijke zorg, zijn de dochters verplicht snel groot te worden.

Dit ontroerende en tegelijk confronterende relaas werd in Frankrijk overladen met prijzen. Er zijn meer dan 500.000 exemplaren van verkocht.

Het boek is natuurlijk niet de meest amusante lectuur, het grijpt wel naar de keel en dat hadden zo goed als alle lezers aan den lijve ondervonden. De schrijfster gaat geen taboes uit de weg, ze schrijft over herkenbare dingen in het leven (en de dood) en dat doet ze in een heel vloeiende stijl, wat de leesbaarheid natuurlijk ten goede komt. Want daarover was iedereen het eens, de Vigan pakt niet de minste problemen aan, maar ze leest wel als een trein.

We hadden een geanimeerde bespreking met interessante invalshoeken en zienswijzen. Dit was dus duidelijk een goede boekkeuze, al was Agnes niet helemaal overtuigd dat alles wat erin gebeurde, ook echt was gebeurd. We kijken nu al uit naar de volgende Leesgegroet.

maandag 27 maart 2017

Bib-nieuws (32)



Bib Kluisbergen overweegt om een cursus creatief schrijven te organiseren in samenwerking met Vormingplus. Eerst polsen ze naar de mogelijke belangstelling hiervoor.



De cursus zou plaatsvinden op 22/11, 29/11, 6/12 en 13/12.

VERHAAL ZOEKT SCHRIJVER - Inspiratiecursus voor schrijvers

Verhalen zoeken dringend mensen die ze willen opschrijven! Op vier avonden gaan we aan de slag met verbeelding en inspiratie. Je schrijft ter plaatse en werkt thuis aan kleine opdrachten die je laten kennismaken met het schrijversambacht en het kortverhaal, want verhalen vind je overal. De personages lopen je voorbij op straat, je vangt flarden op van conversaties uit hun verborgen levens. Je leest advertenties die je een glimp gunnen van plaatsen waarin andere wetten gelden, andere gebruiken. In je verbeelding groeien parallelle werelden waarin jij de baas bent en jouw werkelijkheid schept. Geen schrijfervaring nodig!

Heb je zelf belangstelling, ken je iemand die interesse zou kunnen hebben, of wil je meehelpen om publiciteit te maken? Laat dan zeker iets weten!


Info en inschrijven bij Bert Dekimpe – Bibliothecaris - Brugzavel 25B - Kluisbergen


Tel: 055/231657  -  mail: kluisbergen@bibliotheek.be

donderdag 23 maart 2017

Quotes (100)



Dood zijn is afschuwelijk en we moeten dit absoluut terugdringen.
(Wivina Demeester-De Meyer)