woensdag 28 november 2018

22 november 2018


In Zuivering van Tom Lanoye werkt Gideon Rottier, eenzaat en stotteraar, veellezer en dromer, voor Extreme Cleansing, een poetsbedrijf dat gebouwen opruimt na calamiteiten. Door een snel personeelsverloop en nog meer door zijn spraakgebrek maakt hij er niet te veel vrienden, integendeel. Gepest en hoongelach zijn veeleer zijn deel. Thuis houdt hij het bij één kameraad, de haan Hannibal die op een dag is komen aanwaaien op zijn stadskoertje.
Als de vluchteling Youssef Gideon’s collega wordt bij Extreme Cleansing, herkennen ze bij elkaar de liefde voor literatuur. Youssef trekt bij hem in, later gevolgd door zijn vrouw Karima, dochter Loubna en zoon Rafiq. Gideon ziet het allemaal met lede ogen aan, maar het is voor hem natuurlijk ook een mooi meegenomen middel tegen de eenzaamheid. Hij trakteert de hele familie zelfs op toeristische uitstapjes in het Vlaamse land.
Als twee zelfmoordterroristen zichzelf opblazen in Antwerpen-Centraal en Extreme Cleansing de boel moet opkuisen, komt Youssef in het vizier van de politie. Waarop hij op verkenning trekt naar nieuwe vluchtroutes voor zijn gezin, maar nooit meer terugkeert. En zo zit Gideon opgescheept met dat gezin, dat het afscheid/verraad van Youssef maar moeilijk kan verteren en van de weeromstuit begint te radicaliseren (zoon en dochter) of gek te worden (moeder).

Leesgegroet was, op enkele kleine ‘maren’ na, unaniem lovend over Zuivering. De stijl van Tom Lanoye is geestig en scherp, het verhaal is mooi opgebouwd, met lyrische uitweidingen en verrassende wendingen, de beschrijvingen van bijvoorbeeld de haan zijn prachtig, de veelvuldige cliffhangers maken nieuwsgierig.
De thema’s migratie en radicalisering zijn actueel en natuurlijk zeer herkenbaar vanuit Lanoyes maatschappelijk engagement. Soms lijkt het echter alsof hij wat te veel moslimgerelateerde subthema’s in het boek heeft willen binnensmokkelen: de hoofddoek, de zwembroek, het machogedrag, onbegrip, integratie, inburgering… Hier en daar remt dat het tempo. Bijwijlen is het ook wat te grotesk en bombastisch, en sluipt er iets te veel bravoure binnen. Desondanks zijn het toch de spitse stijl, de rake formuleringen en typeringen die bleven hangen.
Tom Lanoye is een der beste auteurs die Vlaanderen rijk is, en Leesgegroet heeft voor het eerst gezamenlijk van zijn vertelkunst geproefd en die welbevonden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten