zaterdag 8 december 2018

Bib-nieuws (43)


Jaja, het Groot Dictee op vrijdag 7 december was een groot succes, al zeggen we het zelf. Op instigatie van de bib van Mechelen verspreidde het Dictee zich als een inktvlek over Vlaanderen, en werd in zowat 40 Vlaamse bibs tegelijk Heruitgevonden. Ook de bib van Proza-en-Poëtegem, onder impuls van Jana, en in samenwerking met Leesgegroet, deed mee.

In de Rozenhof waagden 16 deelnemers zich met al dan niet bevende handen en knikkende knieën aan drie verschillende disciplines, zijnde een traditioneel dictee, een langste woorddictee en ten slotte een spelling bee.
Het traditionele dictee leverde hier en daar misschien wat vingerkrampen op (voor de meesten was het toch al een tijd geleden dat ze deze discipline nog beoefenden, voor presentator Jo zelfs van in de lagere school), maar alleszins geen al te grote spellingproblemen. De foutenmarge lag tussen 1 en 6, wat toch een excellente score betekent, wetende dat in het Groot Dictee op televisie een score van meer dan 50 fouten soms geen uitzondering was. Er werd vooral gestruikeld over johnlennonbrilletje, oosterse filosofie, tenminste en seduisante, maar het was uiteindelijk ten slotte (in de betekenis: aan het eind) dat nog voor enige controverse zorgde, daar sommigen vonden dat tenslotte ook had gekund (in de betekenis: immers). 

Terwijl juryleden Nikie en Katelijne het dictee verbeterden, las voorlezer van dienst Emilie deel twee voor. In de tekst stonden 20 moeilijke woorden, en de juiste schrijfwijze ervan leverde de deelnemers telkens een letter op. Met de 20 juiste letters moest op het einde een zo lang mogelijk woord worden gevormd. Wat geen sinecure was, want hoe schrijf je nu bijvoorbeeld iets ad rems, moelleux, schlemielig, gênanter op een correcte wijze?
Sofie Dhondt slaagde er als enige in johnlennonbrilletje correct te schrijven, maar tegelijk schreef ze als enige tenminste fout. Het leverde haar toch maar mooi de gouden pen op. Voor de tweede plaats werd er gekampt tussen Katrien Destoop en Elisabeth Vercammen (elk 2 fouten) met een spelling bee, die werd gewonnen door de laatste. Om beurten uit het hoofd en de losse pols een moeilijk woord correct spellen zorgde uiteindelijk voor een afvaller. Terwijl Marie-Rose Lefebre met bibliotheek het langste woord vormde, terwijl niemand het 20 letterwoord bibliotheekbezoekers vond, en dus ging zij aan de haal met de zilveren pen. 

Het Groot Dictee Heruitgevonden was een mix van speels en ernstig, spanning en spelplezier, stress en vrijdagavondontspanning. Alle deelnemers, barmeid en ook enkele supporters incluis kijken nu al uit naar de editie van 2019.
Met dank aan bib W-Petegem, bib Oudenaarde, gemeente W-Petegem en Leesgegroet.



Op de foto: de trotse winnaars op een rij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten