donderdag 13 december 2018

Moeilijke woorden (1)


Het Groot Dictee Heruitgevonden bracht ons op het idee en was vervolgens ook de aanleiding om met een gloednieuwe rubriek te starten: Moeilijke woorden.
Uit dat dictee kwamen enkele breinbrekers als zure oprispingen opwellen, zoals daar zijn schlemielig, ten slotte, lawaaiig en het ondertussen legendarische johnlennonbrilletje.
Na afloop van het dictee borrelde bij sommigen spontaan de behoefte op te weten hoe bepaalde lastige woorden precies worden geschreven en waarom, wat ze betekenen en waar ze vandaan komen. Uiteraard willen wij daar gaarne aan tegemoetkomen, en dit op onze geheel eigen wijze. Al was het maar om ons te onderscheiden van allerlei obscure taalgenootschappen en andere -puristen. Wat onze aandacht in volle ernst verdient, daar geven wij graag al eens een kwinkslag aan. Het leven is zo al serieus genoeg.
Om nog te zwijgen over de verre voorbereiding voor het dictee van volgend jaar. Want wie deze rubriek meticuleus volgt, zal bij het volgende Groot Dictee gegarandeerd aardig uit de hoek komen, zoniet een mooie overwinning in de wacht slepen.

Bij deze dus een rubriek met rare, bizarre, onuitspreekbare, nooitvangehoorde en vooral Moeilijke woorden, met bijhorende uitleg over het woord en [eventueel de schrijfwijze], oorsprong (°) en voorbeeld

Te beginnen met:

coëfficiënt: de constante factor van een onbekende of veranderlijke grootheid, vermenigvuldigingsfactor, getal waarmee je iets vermenigvuldigt

[twee trema’s moeten twee keer een verkeerde uitspraak voorkomen]

°afgeleid van efficiënt met het voorvoegsel co-

In de wiskunde is een gegeven of standvastige factor van een onbekende of veranderlijke grootheid een coëfficiënt. Van ax, by, cz, bijvoorbeeld, zijn a, b en c de coëfficiënten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten