donderdag 11 april 2019

Leestips (186)

Jan Walraven De diefstal van de eeuw

In het begin was er de computer die amper in een gemiddelde living paste, nu stoppen we die in onze binnenzak. Het is een digitale revolutie die een lange, maar vooral supersnelle weg heeft afgelegd via pc, laptop, tablet, smartphone en nog wat andere apparaten. 

Niet alleen wat wij er allemaal mee kunnen doen, heeft een enorm hoge vlucht genomen, ook wat het ding zelf tegenwoordig met ons kan doen, is hallucinant te noemen. De persoonlijke data die de Facebooks en Googles van deze tijd over ons verzamelen via ons surf- en klikgedrag en dan tegen grote sommen verkopen, worden gebruikt om ons gedrag te sturen en ons te beïnvloeden, zelfs tot in het stemhokje. Onze privacy moet het dan maar afleggen tegen het datakapitalisme dat onze economie steeds meer beheerst.

Niet alleen online worden we in de gaten gehouden, we worden nu ook via ons mobieltje op alle plaatsen in al ons doen en laten gevolgd. Via al die apparaten, via speakers en allerlei huishoudelijke toestellen, camera’s en zelfs lantaarnpalen worden we volledig uitgekleed. Persoonsgegevens, politieke overtuiging, inkomen, leningen, eigendom, bankgegevens, kredietkaarten, koopkracht, religie, gezondheid, scholing, woning: het systeem weet alles over ons en kent ons beter dan we onszelf kennen. En voor die gegevens hebben veel bedrijven veel geld over, want we zijn tenslotte ook allemaal consumenten.

Jan Walraven beschrijft op zeer indringende, maar uiterst heldere wijze hoe het allemaal zover is kunnen komen met al die algoritmes, wat de voor- en nadelen zijn en wat we tegen die nadelen kunnen doen. Hoewel die laatste kwestie niet zo uitgebreid aan bod komt, is het toch immens belangrijk dat we er aandacht voor hebben. Anders zitten we zo al niet nu, dan toch heel binnenkort tot aan onze nek in een brave new world.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten