In Sapiens beschreef Harari het verleden van de mensheid, in Homo Deus de toekomst van de mensheid, en in dit derde deel overschouwt hij het heden, meer bepaald in 21 hedendaagse bedreigingen en uitdagingen voor mensheid en aarde en hoe we daarmee het beste kunnen omgaan.
Opnieuw behandelt hij hier in zijn heldere, messcherpe en erg leesbare stijl enkele voor de hand liggende onderwerpen en hete hangijzers zoals de opwarming van de aarde, de mensenrechten, religieus fundamentalisme, migratie, ultranationalisme, de informatietechnologische sneltrein, kunstmatige intelligentie, robots die ons werk overnemen en de mens overbodig maken.
Over al die verschillende onderwerpen laat hij zijn licht schijnen. Vaak krijg je antwoorden, maar even vaak roept dat ook vragen op. Het is overduidelijk dat we in een hachelijke situatie verkeren. De mensheid dreigt opgesplitst te worden in een kleine klasse van supermensen en een massaklasse van overbodigen. Met andere woorden, er dreigt een machtsverschuiving van mensen naar computers. Terwijl we tegelijk worden geconfronteerd met een pak problemen die een internationale aanpak vergen, en er anderzijds een tendens is naar nationalisme.
Harrari is een historicus die het debat over dit soort problemen niet uit de weg gaat. Integendeel, met zijn populaire boeken draagt hij een grote steen bij aan dat debat, dat noodzakelijk is om tot een betere wereld te komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten