maandag 2 maart 2020

20 februari 2020


Het hout Jeroen Brouwers

In het kort: in het Nederland van net na de Tweede Wereldoorlog is broeder Bonaventura leraar Duits in een jongenspensionaat en tevens nachtsurveillant. Broeder  Mansuetus zwaait er de plak en is een groot voorstander van ijzeren orde en tucht, met harde hand en een stuk hout om dat te bewerkstelligen.
In het lang: wie door de celibataire regels van de katholieke leer zijn seksuele verlangens moet bedwingen, uit dat dan maar op een onaangepaste, agressieve manier op kwetsbare en onmondige kinderen. De ene doet het en de ander kijkt weg en zwijgt. Gefrustreerde mannetjes en slapjanussen zijn het, die in het openbaar vroom hun eigen onderkant ontkennen, maar in het geniep niet kunnen nalaten de jongens als hun speeltjes te beschouwen. Misbruik, vernedering, lijfstraffen, tuchtiging en regelrechte foltering zijn het kwalijke gevolg. ‘Het everzwijn’ Mansuetus spant daarbij de kroon en dat doet hij met veel sadistisch geweld. Zijn regime is fascistisch van aard met duizend geboden en verboden, een concentratiekamp gelijk, waar volslagen willekeur heerst.
Tussen al die vieze mannen die aan jongenspiemels zitten, is Bonaventura een uitzondering, maar toch medeplichtig door te zwijgen en de andere kant op te kijken. In de wachtzaal van de tandarts ontmoet hij de weduwe Patricia en wordt verliefd, waarna ze een onstuimige maar kortstondige relatie hebben. Omdat dit als Franciskanermonnik onkuis is, is een groot schuldgevoel zijn deel, maar ervan genoten hij heeft wel en eraan terugdenken doet hij ook. En het is mede een stimulans om het pensionaat uiteindelijk achter zich te laten.

Het hout is een verhaal van misbruik en hypocrisie in de kerk zoals het al heel lang bestaat, ook vandaag nog, getuige de Vangheluwes en consoorten. Het boek is een afrekening met misdadige praktijken in pensionaten zoals die in vroeger tijden bestonden en al te vaak met de mantel der liefde werden bedekt. Het is een verziekte wereld in het verborgene. 
Toegegeven, het is een wat heikel, maar niettemin erg dankbaar onderwerp om gedachten en meningen op los te laten. Leesgegroet hield er dan ook een verhelderende, boeiende en avondvullende gedachtewisseling aan over. Passeerden onder andere de revue: kinder- en andere mishandeling, de misdaad van het celibaat, zin en onzin en waanzin van het katholicisme en bij uitbreiding religies, het nut en het verlies van daarbijhorende rituelen.
Waar velen werden bekoord door de geheel eigen, wat cynische stijl van Brouwers, vonden anderen de beschrijvingen van die volslagen verknipte wereld en het benauwde internaatsleven te langdradig en omslachtig. De beklemmende sfeer leest onaangenaam en het seksueel misbruik druipt wat al te overdadig van de bladzijden. Toch was de meerderheid positief in haar eindconclusie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten