dinsdag 7 april 2020

Leestips (212)


De tuin van de Samoerai Gail Tsukiyama
De Chinese student Stephen heeft ten tijde van de oorlog tussen China en Japan tbc en verkast daarom tijdelijk vanuit Hongkong naar een strandhuis op het Japanse platteland. Daar wordt hij verzorgd door de oude bediende van zijn vader Matsu. Er groeit een wederzijds respect tussen de twee en de zieke jongen raakt zelfs erg gesteld op de in zichzelf gekeerde bediende, op de rust in de tuin die Matsu meticuleus onderhoudt, en ook op de strandwandelingen met het mooie meisje Keiko.
Op een dag neemt Matsu de student mee naar een afgelegen leprakolonie waar Sachi woont, een onbeantwoorde liefde van lang geleden. Zijn vriend Kenzo liet haar in de steek toen ze besmet werd door lepra. Stephen voelt algauw een grote genegenheid voor Sachi, maar door de dreigende oorlog tussen China en Japan wordt hij gedwongen terug te keren naar Hongkong.
Het is vooral de rust en ingetogenheid van de plek, van de tuin en van Matsu die zorgen voor een feeërieke sfeer. De subtiele en zeer beeldende stijl vervolmaken de poëzie en het drama van dit verhaal. Heerlijk om te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten