maandag 27 april 2020

Leestips (213)


Robert Seethaler Een heel leven

Andreas Egger was als kind opgenomen in het gezin van boer Kranszstocker, en daar heeft hij geen fijne herinneringen aan overgehouden. Hij werkte er als knecht en werd er flink afgeranseld. Als hij 18 is, besluit hij zich niet meer te laten doen en gaat er bij de boer vandoor. Enkele jaren later leidt hij een teruggetrokken bestaan op een berg, waar hij op een dag de stervende geitenhoeder Johannes vindt en hem van zijn besneeuwde berg afdraagt, 3 kilometer ver naar het dorp. 
In het dorp ontmoet Egger in de lokale pub de serveerster Marie op wie hij spoorslags verliefd wordt. Ondertussen legt hij in de omgeving mee de eerste kabelbanen aan die de moderniteit binnenbrengen, dus elektriciteit, maar ook lawaai, licht, drukte en wintersporttoerisme. Een verwoestende lawine bederft echter zijn werk, bedelft zijn hut en zijn geliefde Marie onder de sneeuw, waaraan hij zelf maar ternauwernood ontsnapt.
In de Tweede Wereldoorlog wordt Egger naar Rusland gestuurd, waar hij alras krijgsgevangen wordt genomen. Na de oorlog keert hij terug om de metamorfose in zijn dorp te aanschouwen, met blinkende auto’s, dure skipistes en massa’s toeristen. Op het einde van zijn leven trekt hij zich in eenzaamheid, maar al bij al tevreden terug op zijn berg, berustend in zijn lot en zijn eenvoudige leven.
Dit is een steengoede roman en doet een beetje denken aan De buitenjongen en De 8 bergen van Paolo Cognetti (Leestips 172 en 181). Het is een mix van avontuur, bergen, eenzaamheid, worstelen met gevoelens, en heeft diepgang. Bovendien leest het aangenaam weg. Een aanrader ter geestelijke ontsnapping aan onze tijdelijke ophokplicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten