zondag 12 juni 2022

19 mei 2022

Met  De levenden en de doden in Winsford van Hakan Nesser maakte Leesgegroet een niet-alledaagse keuze. Dit boek thrillt, maar het is geen doordeweekse thriller met een afgeleefde rechercheur die een ingewikkelde moord moet oplossen.

De 55-jarige tv-presentatrice Maria Holinek is getrouwd met schrijver Martin. Ze heeft zich teruggetrokken in het afgelegen Engelse plaatsje Winsford, met het voornemen haar hond te overleven en zogezegd om haar volgende boek te schrijven. Zogezegd, want in het echt is er natuurlijk meer aan de hand en dat komen we mondjesmaat te weten. En het is allemaal toch wat ingewikkelder dan een eenvoudige huwelijkscrisis, een onverwacht verlies of een burn-out.

Maria draagt een boel geheimen met zich mee, en die wil je als lezer uiteraard graag te weten komen. Waarvoor is ze weggevlucht? Wat heeft ze op haar geweten? Waarom gebeuren er onverklaarbare dingen in en rond haar cottage? Vanwaar komen de vreemde boodschappen in haar mailbox? Wie zijn de levenden, en wie zijn de doden?

Deze roman heeft een zorgvuldig opgebouwde plot, mooie landschappen en een fraaie spanningsboog. De personages zijn goed, hoewel niet al te diep uitgebouwd. De eenzaamheid in het onooglijke mistige dorpje in het Engelse Exmoor knaagt aan je tenen, maar de gedoseerde informatie houdt je wel voortdurend scherp, alles kan elk moment mislopen en de geheimen worden maar langzaam prijsgegeven waardoor de beladen spanning tot het einde blijft duren.

Hakan Nesser heeft mooie zinnen in zijn pen, een aanzienlijke dosis verbeeldingskracht en duidelijk plezier in het schrijven. Hij zet een meeslepende thriller zonder veel bloed of geweld neer. Soms krijg je echter het gevoel dat er merkwaardige dingen móeten gebeuren om het thrillergehalte hoog te houden. Zo verdwijnt haar hond voor een tijdje, liggen er dode dieren voor haar deur, een auto rijdt haar klem, iemand schrijft ‘death’ op haar auto. Het zijn losse eindjes zonder veel verklaring.

Het grootste deel van Leesgegroet was niettemin tevreden met deze ongewone keuze, want een avondje gedachteloos thrillen, dat moet kunnen. En het was vooral de schrijfkundigheid van Nesser die daarvoor verantwoordelijk was.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten