Aan Chesil Beach van Ian McEwan
Twee zeer onzekere jongvolwassenen, Florence en Edward, stapelen al op hun trouwavond een hoop misverstanden op elkaar en raken zo mijlenver van elkaar verwijderd. En voorgoed.
We zijn begin jaren 60 en de traditionele waarden en bijhorende taboes staan nog hoog in het vaandel. De seksuele moraal echter wordt langzaam losser, wat ervoor zorgt dat Edward met een broek vol goesting zit, terwijl Florence opziet tegen al te veel lichamelijke intimiteit. Beiden zijn ze superonzeker over hun gevoelens en verlangens en dat resulteert in angst, schaamte, escalerende misverstanden, pijnlijk ongemak en uiteindelijk verwijdering.
Het boek gaat over het communicatief onvermogen dat leidt tot onbegrip, en de perceptie van de een over de gedachten en gevoelens van de ander. Dat zo’n perceptie compleet verkeerd kan zijn, dat weet iedereen, maar dat thema geloofwaardig, aantrekkelijk en tot in de kleinste details uitdiepen, dat is wellicht alleen een heldere geest als McEwan gegeven.
Het boek leest als een trein, de tijdsgeest van begin jaren zestig wordt uitstekend weergegeven. Hoogstaande literatuur is dit, hoewel het onderwerp wat deprimerend is, vond Nikie. De overgrote meerderheid van Leesgegroet echter had aan deze zomerroman een appetijtelijke kluif. Sommigen gingen op zoek naar achterliggende oorzaken voor zoveel onbegrip en onvermogen, al worden die maar heel summier aangegeven. De hoofdreden om dit boek te schrijven, is allicht de machteloosheid in al zijn aspecten te bestuderen.
Aan Chesel Beach is een absolute aanrader voor fans van McEwan. En wie zou dat niet zijn als je weet dat hij een der beste en succesvolste Britse schrijvers van het moment is. (Zie ook Leestip 262)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten