dinsdag 2 april 2024

21 maart 2024


Het gekozen boek van maart was Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer. Omdat Leesgegroet aan Levenslang Leren doet en zichzelf dus voortdurend wil bijscholen, beginnen we sinds kort onze knusse Leesgegroetbijeenkomsten met een korte voorstelling van de schrijver, door de voorsteller van het boek, deze keer Elisabeth. Mee met de tijd als zij is, introduceerde ze de ondoorgrondelijke wegen van de genaamde Chatgpt en die kwam met een gesmaakt verslagje. “De Nederlandse I. L. Pfeijffer is gekend als schrijver van romans, gedichten, columns, essays, theaterstukken. Hij kwam na een fietstocht (zie Leestip (2) De filosofie van de heuvel) terecht in het Italiaanse Genua, werd verliefd op de stad en woont er nu al meer dan 10 jaar. Hij schreef er onder meer La Superba als eerbetoon aan de stad, het door Leesgegroet erg gesmaakte Grand Hotel Europa (zie Leesclubbijeenkomsten 23 april 2020) en recentelijk ook Alkibiades.”

Peachez is een minder gekende roman. Voor een korte samenvatting zette ik voor de gelegenheid en uit gezonde nieuwsgierigheid dezelfde verslaggever aan het werk en die maakte er dit van: 

“Peachez volgt de gepensioneerde professor in de klassieke talen, Philip Perlmann, die geobsedeerd raakt door een vrouw genaamd Sarah Peachez, die hij ontmoet op een datingsite. Hun relatie ontwikkelt zich online en wordt gekenmerkt door intense emotionele betrokkenheid van Perlmann. Hij gelooft dat Peachez zijn grote liefde is en begint geld naar haar over te maken om haar te steunen. Perlmann's vrienden en familie waarschuwen hem voor de mogelijke oplichting achter Peachez' identiteit. Ondanks de waarschuwingen blijft Perlmann verstrikt in zijn fantasieën over Peachez. Uiteindelijk reist Perlmann naar de Filipijnen om Peachez te vinden, maar ontdekt dat ze niet bestaat zoals hij dacht. Peachez blijkt een fictief personage te zijn, gecreëerd door een netwerk van oplichters. Perlmann wordt geconfronteerd met de harde realiteit van zijn illusies en bedrog.”

En zo gaat meneer/mevrouw Chatgpt met enkele welgemikte zinnen nog even door over eenzaamheid, de grens tussen realiteit en fictie, de behoefte aan verbinding en de invloed van technologie op menselijke relaties en emoties. En dat Pfeijffer een meeslepende schrijfstijl heeft, dat hij satire, tragedie en romantiek combineert en dat het boek een reflectie is op de kwetsbaarheid van menselijke emoties en de kracht van verbeelding. Uiteindelijk gaat het in deze indrukwekkende roman over de moderne zoektocht naar liefde en betekenis, en over de complexiteit van menselijke relaties. 

Ziezo, beter kunnen we het allemaal niet verwoorden. Anders wel, maar dat verslagje kun je nalezen in Leestip (232) op deze blog. Alleen nog even toevoegen dat Leesgegroet opgezet was met deze niet al te dikke en dus veeleer ongewone Pfeijffer. We waren positief over de rijkdom van de stijl, de prachtige volzinnen met veel meanderende bijzinnen die het verhaal veelkleurig in beeld brachten. Een pijnlijk onderwerp nochtans dat toch op een aantrekkelijke en vlot leesbare manier tot leven wordt gewekt.

Nikie’s aanvankelijke schrik voor bombastisch taalgebruik bleek ongegrond want dit was haar eerste - benadrukte ze zelf - aangename kennismaking met de auteur. Voor Emilie was het soms toch wat te veel een etaleren van kennis en taalvaardigheid. Terwijl Ellen net vond dat Pfeijffer niet uit de hoogte deed, of toch niet zo dat het tegenstond. Ook André was enthousiast omdat hij houdt van ´s schrijvers stijl en de serieuze problemen die aan bod komen.

Natuurlijk was dit boek ook aanleiding voor lange uitweidingen over hedendaagse problemen als catfishing, fishing en sexting. Trouwens, niet alleen de inhoud beroerde de gemoederen, ook de omslag bezorgde sommigen rode oortjes. De blootheid op de kaft verbergen voor de poetshulp of voor vrienden op bezoek, aangebrande vragen en commentaar krijgen van de kleinkinderen, stel je voor! We leven nu wel in 2024, maar een (nochtans erg zedige) blote borst kan blijkbaar toch nog voor de nodige commotie zorgen in (sommige) Vlaamse huishoudens.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten