dinsdag 31 december 2024

19 december 2024

Ik ben Emma van Kristien Hemmerechts is gebaseerd op Emma van Jane Austen dat meer dan een eeuw oud is en waarin de jonge, verwende, knappe, rijke, slimme jongedame Emma zich ontpopt tot koppelaarster in alle mogelijke ingewikkelde verhoudingen en intriges in haar 19e-eeuwse entourage. 

Hemmerechts was benieuwd hoe het leven van die Emma er vandaag zou uitzien en heeft haar gereïncarneerd in het heden. Net als de Emma van toen is de hedendaagse een eigenwijze, jonge, mooie, zelfvoldane, rijke erfgename en rentenierster die haar koppelaarscapaciteiten loslaat op een hele resem vrienden en vooral familieleden, want die heeft ze in overvloed. Daarbij komen ook actuele problemen zoals racisme, transmigratie, religie, klimaat, abortus en zelfs Trump in zicht.

We waren niet allemaal enthousiast over dit boek. Hoewel goed geschreven, met veel mooie zinnen en dus aantrekkelijk om te lezen, is de inhoud vrij pover. Deze Emma past niet zo goed in de hedendaagse maatschappij, vonden sommigen. Een rijke jonge dochter die zich enkel bezighoudt met anderen te koppelen zonder zelf enige ambitie in die richting te koesteren? Neen, dat zien we niet gauw gebeuren de dag van vandaag. Van een moderne vrouw in 2024 verwachten we wat meer ambitie en levens- en andere lust, en niet alleen dagen vol feestjes, kletspartijen, etentjes en andere bijeenkomsten met een resem personages die de revue passeren. En die bovendien moeilijk bij te houden zijn zonder erover te struikelen.

Er gebeurt opvallend weinig, er zit niet echt actie en vaart in het verhaal. Wel veel dialoog, maar geen hoogstaande literatuur. Hoewel het voorbijrazende leven met veel korte aanrakingen van actuele onderwerpen wel herkenbaar is. Denk alleen al maar aan het leven met een smartphone tegen je neus geplakt. 

Dankzij de uitgebreide en interessante introductie van Myriam over werk en leven van schrijfster Kristien Hemmerechts kregen we bij aanvang meteen een helder kader aangereikt waarin we dit werk konden plaatsen.

 

maandag 9 december 2024

28 november 2024

Lieve Edward van Ann Napolitano
is een rampverhaal over de twaalfjarige Edward die als enige een vliegtuigcrash overleeft. Zoals dat gaat in Amerika, land van de overtreffende trap, wordt hij daardoor in - letterlijk - één klap een beroemdheid, een wonder, een mirakel. Samen met alle andere passagiers is hij ook zijn broer en ouders kwijt. Afwisselend zitten we mee op het vliegtuig waar we verschillende passagiers ontmoeten, en volgen we het leven van Edward na de ramp.

Gewond en getraumatiseerd wordt Edward opgevangen door zijn oom en tante waar hij tijd krijgt om te rouwen, te herstellen en een nieuw leven op te bouwen. Bij buurmeisje Shay voelt hij zich op zijn gemak, ze helpt hem af te rekenen met de gevolgen van het ongeval en zichzelf te herontdekken. Tot ze samen tot de ontdekking komen dat de nabestaanden van de ramp aan zijn mouw komen trekken, en nog stevig ook. 

Uiteraard is het voor hem niet gemakkelijk zich vanuit zijn traumatische toestand te herpakken. Dat gaat dan ook met vallen en opstaan, maar met de steun van een therapeut en vooral van buurmeisje Shay leert hij om te gaan met afscheid, rouw, heropbouw, en ook met de buitenwereld die zich almaar nadrukkelijker met hem wil bemoeien. Alle nabestaanden willen wel iets van hem, tot het ongeloofwaardige en zelfs absurde toe.

Leesgegroet beoordeelde Lieve Edward overwegend positief. Een pakkende roman in een vlot leesbare stijl met een uitgekiende opbouw in herkenbaar (mede)lijden. Als lezer voel je mee met de jonge Edward en stap je mee in zijn hartverscheurende verhaal. Minder gemakkelijk was het om in de levens van de medepassagiers te stappen die tegen het einde van het boek niet meer zullen bestaan. Al hun plannen en dromen vallen heel binnenkort in duigen, en dat voelt wat ongemakkelijk omdat zij dat niet weten, maar jij als lezer wel. Ook de bemoeienissen van de nabestaanden waren er voor sommigen wat over. Hoewel we ons wel konden inleven in wat zo’n nabestaande te verwerken krijgt en daarom wat troost zoekt. De voortdurend afwisselende verhaallijnen vergen wel enige inspanning om diep in het verhaal te kruipen. Waar sommigen in slaagden, anderen niet. Vandaar deze logische conclusie: een goed boek, maar geen literaire hoogvlieger.

zondag 8 december 2024

Quotes (249)

In het beste geval lopen wij hier tachtig jaar op deze aardkloot rond. Dan kunnen we beter proberen om gelukkig te zijn. Zo gelukkig mogelijk. In onze relaties met elkaar, in de manier waarop we met elkaar communiceren.

(Mark Coenen, columnist)