Lieve Edward van Ann Napolitano
is een rampverhaal over de twaalfjarige Edward die als enige een vliegtuigcrash overleeft. Zoals dat gaat in Amerika, land van de overtreffende trap, wordt hij daardoor in - letterlijk - één klap een beroemdheid, een wonder, een mirakel. Samen met alle andere passagiers is hij ook zijn broer en ouders kwijt. Afwisselend zitten we mee op het vliegtuig waar we verschillende passagiers ontmoeten, en volgen we het leven van Edward na de ramp.
Gewond en getraumatiseerd wordt Edward opgevangen door zijn oom en tante waar hij tijd krijgt om te rouwen, te herstellen en een nieuw leven op te bouwen. Bij buurmeisje Shay voelt hij zich op zijn gemak, ze helpt hem af te rekenen met de gevolgen van het ongeval en zichzelf te herontdekken. Tot ze samen tot de ontdekking komen dat de nabestaanden van de ramp aan zijn mouw komen trekken, en nog stevig ook.
Uiteraard is het voor hem niet gemakkelijk zich vanuit zijn traumatische toestand te herpakken. Dat gaat dan ook met vallen en opstaan, maar met de steun van een therapeut en vooral van buurmeisje Shay leert hij om te gaan met afscheid, rouw, heropbouw, en ook met de buitenwereld die zich almaar nadrukkelijker met hem wil bemoeien. Alle nabestaanden willen wel iets van hem, tot het ongeloofwaardige en zelfs absurde toe.
Leesgegroet beoordeelde Lieve Edward overwegend positief. Een pakkende roman in een vlot leesbare stijl met een uitgekiende opbouw in herkenbaar (mede)lijden. Als lezer voel je mee met de jonge Edward en stap je mee in zijn hartverscheurende verhaal. Minder gemakkelijk was het om in de levens van de medepassagiers te stappen die tegen het einde van het boek niet meer zullen bestaan. Al hun plannen en dromen vallen heel binnenkort in duigen, en dat voelt wat ongemakkelijk omdat zij dat niet weten, maar jij als lezer wel. Ook de bemoeienissen van de nabestaanden waren er voor sommigen wat over. Hoewel we ons wel konden inleven in wat zo’n nabestaande te verwerken krijgt en daarom wat troost zoekt. De voortdurend afwisselende verhaallijnen vergen wel enige inspanning om diep in het verhaal te kruipen. Waar sommigen in slaagden, anderen niet. Vandaar deze logische conclusie: een goed boek, maar geen literaire hoogvlieger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten