dinsdag 19 juni 2012

Leestips (10)

De boekbindster van Anne Delaflotte Mehdevi heet Mathilde en woont in het landelijke Montlaudun in de Franse Dordogne. Op een dag krijgt ze een mysterieuze klant over de vloer die haar vraagt een oud boek met tekeningen en aquarellen te restaureren. Ze is erg gecharmeerd en geboeid door de ongewoon knappe man, maar als die door een vrachtwagen wordt doodgereden, blijkt zij de laatste persoon die hem levend heeft gesproken. Ze gaat op zoek naar de herkomst van de man en de geheimen van het boek.
Haar zoektocht levert onder meer een lijst op met namen van verzetslui uit de oorlog, iets wat niet naar de zin is van de burgemeester, die haar werk als boekbindster boycot. Samen met haar buren ontdekt ze de reden daarvan.
Net zoals er trage wegen zijn, zijn er trage boeken. Dit is er zo een. Het lange proces van het boekbinden en de landelijke, Franse sfeer zorgen mee voor een langzaam verloop van het boek, dat toch blijft boeien tot het einde. Om te lezen in de luwte van een druivelaar onder de zuid-Franse zon met een glas koele, witte wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten