vrijdag 20 juli 2012

23 juni 2012


Die avond werd de voltallige leesclub uitgenodigd bij Willy en Moniek thuis. Willy verzamelt al sinds zijn kindertijd allerlei oude voorwerpen. Die hobby is in de loop der jaren een beetje uit de hand gelopen en een passie geworden. Willy wilde dan ook zijn verzamelwoede delen met het publiek en besliste op een goede dag al de bijeengespaarde voorwerpen in categorieën op te delen en uit te stallen voor ieder die het zien wilde. De volledige schuur werd aangepast en verbouwd tot een heus museum, het Hambosmuseum. De naam komt van het bos dat achter de woning ligt.

We werden uiterst vriendelijk ontvangen rond de warme stoof  en gepaste dronk met sneukeltjes door gastheer Willy en gastvrouw Moniek. Eerst was er een kleine rondgang in de tuin en het echte Hambos, dat diverse bomen telt, gerangschikt per soort, en allemaal aangeplant door Willy zelf.

Nadien kregen we een uitgebreide rondleiding in het museum met toelichting door de gastheer, die bij verschillende voorwerpen deskundige uitleg en al eens een fijne anekdote uit zijn hoed toverde. Het ging vooral om gebruiksvoorwerpen uit de jaren vijftig en vroeger, ‘toen de mensen nog werkten met de handen’, komende uit huis, tuin en keuken en diverse ambachten zoals timmerman, schoenmaker, smid, boer, mandenmaker enzovoort. Veel te veel voorwerpen om op te noemen, u moet zelf maar eens een kijkje gaan nemen: dat kan elke eerste zondag van de maand, het hele jaar door, op het adres Rijborgstraat 7 te Wortegem-Petegem.


Naadloos aansluitend bij het museum is het recente boek Oud-Moregem van Willy Dhondt, dat hij in eigen beheer uitgaf. Hij vertelt er over zijn kindertijd aan de hand van enkele markante en kleurrijke figuren die zijn jonge leven hebben bevolkt, zoals Feeltie, Charel, Miedie en de mande-petie.
De verhalen zijn op een bondige, maar trefzekere manier, vaak gedetailleerd en soms met een vleugje dialect, weergegeven en ademen nostalgie en bezieling uit. Omdat ze als het ware geschreven zijn vanop de eerste rij, zijn ze ook heel persoonlijk en dus herkenbaar. Al lezende ga je spontaan mijmeren over taferelen uit je eigen jeugd, of probeer je je een voorstelling te maken van 'de tijd van toen', en dat is niet zo moeilijk want de figuren en taferelen zijn op een heel aanschouwelijke manier voorgesteld, zodat je je een beeld kunt vormen van dat nog niet zo heel verre, maar onherroepelijk voorbijschuivende verleden.
Te koop voor 12 euro bij de auteur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten