donderdag 19 juli 2012

Leestips (14)

Franziska van Ernst Weiss.
Bohemen, ergens in een klein dorpje begin van de 20ste eeuw. “Een moeder ligt op sterven” en daarmee eindigt het verleden van de zusjes Franziska en Minna. Franziska, 17 jaar jong en een ambitieuze getalenteerde pianiste, beslist haar deel van de erfenis op te eisen en haar geluk in Praag te beproeven. Ze doet er auditie en ontmoet zo haar beschermdame Constanza. Maar ze ontmoet er ook Erwin, een jonge uitvinder zonder veel succes die niet wil dat zij wél een succesvolle carrière maakt. Daarenboven blijft hij afspreken met zijn ex Hedy.
Totaal irrationeel, heen en weer geslingerd tussen haar verliefdheid en haar ambitie loopt de carrière – en het leven – van Franziska in Praag niet over rozen. Hoewel ze blijft vasthouden aan haar droom om door te breken als pianiste weegt de liefde voor haar Erwin zwaar. Ook Constanza moet machteloos toekijken hoe haar talent verloren gaat.
Ernst Weiss slaagde erin een prachtig portret neer te zetten van een jonge, ambitieuze vrouw in de eerste decennia van de 20ste eeuw. “Franziska” kwam uit in 1916 onder de titel “Der Kampf”… een titel die later begrijpelijkerwijze door de uitgevers gewijzigd werd.

Bijdrage door Anne Vanmaercke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten