maandag 5 november 2012

Leestips (18)

1914 staat voor de deur. 11 november  nog meer. Dan denken velen, terecht, aan de Westhoek. Wij waren enkele dagen in Kemmel, en toerden daar wat rond. Voor wie dit ook van plan is (of niet) kan ik een prachtig boek(je) aanraden, dat allicht niet makkelijk te vinden is : De Troost van Schoonheid. De literaire Salient (Ieper 1914-1918)  van Piet en Wim Chielens (Globe - Radio1 1996, 204 p).
Deze twee broers, geboren in Reningelst, en nog steeds woonachtig in de streek, zijn beiden gepassionneerd door wat daar tijdens die oorlogsjaren van WO I gebeurd is. Piet Chielens is trouwens conservator en bezieler van het In Flanderns Fields museum te Ieper, en (mede)organisator van 'Vredesconcerten Passendale'.
Het boek  is een briefwisseling tussen de 2 broers over het drama (de drama's) van vooral de Engelse soldaten ( twintigers!!). Het is in feite een ontdekkingstocht van plaatsen, maar ook van geschreven bronnen, die ons een inzicht geeft in de waanzin van die 4 jaren loopgravenoorlog met zijn (honderd)duizenden doden. Wij kijken vooral door de bril van heel wat Engelse officieren die in gedichten en brieven eerst hun dadendrang, en gaandeweg hun afgrijzen en wanhoop uitschrijven/uitschreeuwen. Echt een boek dat doet griezelen! (weg met de fake halloween !!!!).
Maar zoals de titel al aangeeft, wordt ook troost geput, en aangereikt, en wel in de schoonheid. Ik las het boek als een oproep tot weerstand tegen blind en dwaas patriottisme met als wapen de cultuur, de poëzie. Vanuit 'diepten van ellende' tot de vastberaden wil om via schoonheid de les te leren: niet vergeten, blijvend herinneren, en met het 'wapen' van de cultuur (o.a. muziek - dank U, Wannes, en vele anderen) te strijden - al het mogelijke te doen - voor een samenleven in vrede en samenhorigheid.
Een aanrader, die bovendien zin geeft om wat we hebben aan getuigenissen te lezen. Binnenkort dus meer hieromtrent.

Bijdrage door Luc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten