donderdag 8 november 2012

Leestips (19)

In de Westhoek valt regelmatig de naam van Marguerite Yourcenar. Wij waren het voorbije  weekend in het Frans-Vlaamse Cassel. Als stadje al de moeite van een bezoekje waard, al was het maar voor het onvlaamse binnenrijden van deze ‘stad boven op de heuvel’. Een bizarre mengeling van kasseien en haarspeldbochten.
Sinds enkele jaren is daar een prachtig Musée de Flandre in een schitterend gerestaureerd gebouw. Nu loopt er een mooie tentoonstelling met oud-Vlaamse kunstwerken die Marguerite Yourcenar inspireerden voor onder andere L'Oeuvre au Noir (Het Hermetisch Zwart).
Schitterende werken van onder meer Pieter Bruegel (de jongere) en Jeroen Bosch, bijeengebracht uit alle uithoeken van de wereld, verplaatsen ons in de boeiende wereld van dit prachtige boek. (zie ook de Standaard der Letteren van 2 november,  blz.  L10). Waarom dit boek niet eens (her)lezen en daarna de tentoonstelling bezoeken? Mooi te combineren met een bezoekje aan authentieke Vlaamse cafés, waar lekkere lokale bieren geschonken worden - of Picon -, bijvoorbeeld bij het eten van Potjevlesch...

Bijdrage door Luc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten