vrijdag 15 februari 2013

Leestips (25)



Waar een griep, zelfs een straffe griep zoals die die ons deze week geveld heeft, al niet goed voor is. Tussen hoest- en slaapmomenten door heb ik enkele mooie boeken kunnen lezen :

Wordt alom - terecht! - geprezen: Alice Munro, Lief leven. Verhalen.14 miniromans die veel ‘grote’ romans overtreffen. Jammer dat ik nog niets van haar vroegere boeken las, ik zal het zeker doen. Absolute top. Met een tikkeltje exotiek, want alles speelt zich af in Canada, meestal op het platteland, in een wereld die toch niet de onze is, maar menselijk, al te menselijk , dat zeker. De verhalen zijn zo uitgepuurd, dat ik meer plaats nodig zou hebben om ze na te vertellen, maar het niet zou kunnen met dezelfde intensiteit.

Rachel Cusk, Nasleep. Over huwelijk en scheiding. Een heel ander register, toch wat de toon en de schriftuur betreft. Een ietwat akelig verhaal van een vrouw na de scheiding, met vlijmscherpe analyses (vooral aan de hand van Griekse drama’s ) van wat mensen anderen, en zichzelf kunnen aandoen. Brrr ....

Juan Gabriel Vasquez, Het geluid van vallende dingen. In Bogota, Colombië, wordt een man op straat neergeschoten. Tijdens een zoektocht naar het geheim van de man krijgen we een verbijsterend beeld van een maatschappij vol geweld, waar angst alles mee bepaalt. Toch twee prachtige liefdesverhalen die jammer genoeg vastlopen. Sterk!
Enkele mooie zinnen :
p 88  “Ervaring, dat wat we ervaring noemen, is niet een inventaris van ons eigen leed, maar de mate waarin we leren meeleven met het leed van een ander.”
p 181  “Maar later merkte ik dat niemand heldhaftige verhalen wil horen, dat iedereen juist liever heeft dat je over andermans ellende vertelt.”
p 249  “Het verdrietigste wat iemand kan overkomen, is ontdekken dat zijn herinneringen vals zijn.”

Bijdrage door Luc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten