woensdag 25 september 2013

Leestips (34)

Inferno van Dan Brown.
Je hoort mensen wel eens denigrerend doen over bestsellers, zeker over die van Brown. Soms is hun minachting en/of argwaan terecht, soms niet. Of toch maar gedeeltelijk.
Als vakantielectuur is een Dan Brown niet slecht. Waar ‘moeilijke’ boeken niet of nauwelijks in lukken, daar slaagt Inferno met het grootste gemak in. Een bergwandeling, een kasteelbezoek, een tentaperitief, een duik in het zwembad of een kussengevecht met de kids voor het slapengaan, niets kan de flow van het verhaal kraken. Ik heb het aan den lijve ondervonden, en dat is de enige reden waarom ik dit boek bij de leestips zet.
Neen, er is nog een reden. Dit boek was mijn eerste e-reader-ervaring. In het begin is een mens wat wantrouwig tegenover dat soort nieuwe elektronica, maar als het wat ingeburgerd is geraakt, wil je er dan toch eens van proeven. En ik moet zeggen, het smaakte wel.
Enkele voordelen? Een tablet weegt licht en hou je gemakkelijk met één hand vast, ook op je rug op een slaapmatje liggend; het scherm geeft licht en je hebt dus geen koplamp nodig, wat zeer handig is als er naast jou tentgenoten proberen in te slapen; je kiest de lettergrootte en past die zo nodig met een kleine vingerbeweging aan; als je later het boek weer aanklikt, start het bij de bladzijde waar je de vorige keer was geëindigd. Geen boekenwijzer nodig. Makkelijker kan niet.
Toch enkele nadelen? Inderdaad, het ruikt niet naar papier, je kunt er niet in snuffelen, bladeren, ritselen of tussendoor de achterflap even lezen. Maar dat weegt allemaal niet op tegen het gemak en de voordelen.
Moet het papieren boek verdwijnen? Zeker niet, het blijft mijn favoriet, maar tussendoor mag een e-reader ook wel eens.
En dan nog het verhaal: Robert Langdon – hij alweer – wordt belaagd door een mysterieuze vijand die uit is op geheime codes die gecreëerd zijn door een gevaarlijke gek die geobsedeerd is door het einde van de wereld en het meesterwerk van Dante Alighieri: Inferno. Samen met de onvermijdelijke vrouwelijke schone, Sienna Brooks, bindt hij de strijd aan tegen de vijand en dat voert hen naar bekende plaatsen in Venetië en Firenze, naar geheime doorgangen en tunnels. Net als zijn vorige boeken is dit een mix van kunst, geschiedenis, symbolen, raadsels, codes en spannende achtervolgingen.
Voor de liefhebbers: een must. Voor de rest: probeer eens een e-reader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten