vrijdag 10 januari 2014

Leestips (41)



Het fantoom van Alexander Wolf is een roman uit 1947 van de minder bekende Rus Gajto Gazdanov.  Een man wordt in een burgeroorlog achtervolgd door een soldaat. Zijn paard wordt doodgeschoten door de soldaat, en de man schiet op zijn beurt zijn belager neer en gaat ervandoor op zijn wit paard. De soldaat laat hij voor dood achter.
Jaren later woont die man als banneling in Parijs en komt er aan de kost als journalist. Regelmatig denkt hij terug aan dat voorval dat hem achtervolgt als een spook, zo vaak en diepzinnig dat het plenty existentiële vragen oproept. Maar op een dag stoot hij op een boek van de naar Engeland uitgeweken Russische schrijver Alexander Wolf waarin het voornoemde vuurgevecht heel precies beschreven staat, dan wel vanuit het perspectief  van het slachtoffer. Dat opent meteen de mogelijkheid dat de soldaat de schietpartij heeft overleefd, en zo begint een lange speurtocht naar Wolf.
De in ballingschap levende Russen die op zoek zijn naar de zin van hun leven, dat is het belangrijkste thema dat Gazdanov hier aanboort. Hun wereld ligt aan duigen door de revolutie thuis en het doelloze leven in ballingschap.
Een heel interessant en meeslepend boek dat een nauwelijks bekend probleem aan de orde stelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten