dinsdag 10 juni 2014

Leestips (51)

Het laatste jaar las ik één boek (ai, schande), maar het was wel een mooi. Hierbij een korte beschrijving:
zie ook Leestips (4)

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van de Zweedse auteur Jonas Jonasson is een heel verfrissende, absurde misdaadroman. Het verhaal begint met Allan Karlsson’s 100e  verjaardagfeestje dat voorbereid wordt in het rusthuis. Allan heeft er echter geen zin in, en al zeker  niet onder de vleugels van zuster Alicia, en besluit te ontsnappen. Een echt plan heeft hij niet: hij neemt wat kronen mee, klimt op zijn pantoffels uit het raam en wandelt naar het busstation. Wanneer een onsympathieke jongeman hem vraagt even op zijn koffer te letten, heeft hij amper de tijd om te zeggen dat zijn bus enkele minuten later vertrekt. De jongeman is niet tijdig terug en Allan neemt zonder veel schuldgevoel de koffer mee in de hoop dat er schoenen in zitten.
Vanaf dat ogenblik laat je je best gewoon meesleuren in de fantasie van de auteur. De roman is een verwonderlijke aaneenschakeling van gebeurtenissen doorspekt met quasi-historische flashbacks (hij rekent Franco, Truman, Mao, Churchill, Stalin en Brezjnev tot zijn persoonlijke kennissenkring). Enige zekerheid: de glimlach blijft op je gezicht en je wilt absoluut het vervolg kennen!
Het verhaal van Allan Karlsson, de gepensioneerde explosievenexpert, en zijn vrienden werd in 2014 verfilmd door Felix Herngren.


Bijdrage door Anne Vanmaercke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten