donderdag 14 augustus 2014

Leestips (54)



Joanna GrudaDe jongen die met honden kon praten

Wereldoorlog Twee staat voor de deur en de jonge Julian, zoontje van twee Poolse communistische activisten, moet met zijn tante Helena naar het veiliger gewaande Parijs. Daar krijgt hij te horen dat Helena zijn echte moeder is, en dat zijn Poolse ‘ouders’ in werkelijkheid zijn oom en tante zijn. Dat nieuws bezorgt hem een flinke deuk in zijn nog jonge leven.
In Parijs komt Julian terecht in een weeshuis, waar hij (in het Pools) met een hond praat omdat hij geen Frans spreekt. Als de oorlog dichterbij komt, moet hij meerdere keren verhuizen omdat Helena meer verbeten strijdster is dan zorgende moeder. Als kind van hot naar her worden versleept, niet kunnen zijn wie je bent, met de voortdurende dreiging van een oorlog op de achtergrond, je zou van minder je jeugd en je (kinder)verstand verliezen. Toch is dat wat de vader van de schrijfster is overkomen, want dit boek is gebaseerd op zijn verhaal.
Desondanks wordt het nooit echt pakkend. Het verhaal zuigt je niet mee de diepte in en blijft nogal afstandelijk. Frisse poging, maar lauw resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten