zaterdag 31 januari 2015

Leestips (67)



Etta & Otto & Russell & James Emma Hooper
 
Op een dag vindt Otto op de keukentafel in zijn farm in Saskatchewan een briefje van zijn 82-jarige, langzaam dementerende vrouw Etta, met de mededeling dat ze er te voet vandoor is richting oceaan, meer dan 3000 kilometer verderop. Lang geleden ging Otto zelf op reis, maar dan als soldaat om te vechten in een ver land. Toen schreven ze elkaar brieven, nu doen ze dat opnieuw. Hij gaat haar niet achterna, want hij weet dat Etta deze reis alleen moet maken.  Buurman Russell echter vindt dat Otto tekortschiet en gaat dan maar zelf op zoek naar Etta, zijn eigenste heimelijke grote liefde. Ondertussen is Etta onderweg en heeft ze in de coyote James een wijze reisgezel gevonden met wie ze wonderlijke gesprekken voert.
Deze beeldrijke debuutroman van de Canadese Emma Hooper vertrekt vanuit een nogal ongewoon, maar wel erg origineel uitgangspunt, waarvoor ze wellicht uit eigen leven en ervaringen als jonge hippie en wereldreizigster heeft geput. De stijl is sober, maar doeltreffend en zelfs poëtisch, en ondersteunt daarmee deze langzaam vorderende reis, terwijl de onderlinge relaties tussen de vier titelpersonages mooi worden uitgediept.
Een heerlijke, meelevende, ja zelfs ontroerende road movie, die zich het best laat lezen met een klein lichtje in een warm bed onder een dik deken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten