maandag 29 juni 2015

Leestips (78)



Outlaws van Javier Cercas
In 1978 maakt de bebrilde, vijftienjarige Cañas in het Spaanse Gerona kennis met de Blauwe, een lokale zware jongen, en diens vriendin Tere, op wie hij op slag verliefd wordt. Een kennismaking met grote gevolgen, want de Blauwe en Tere vertoeven in de onderwereld en maken met hun bende de stad onveilig met bankovervallen en autodiefstallen. Dat duurt tot de bende bij de lurven wordt gevat en in de gevangenis wordt gesmeten. Cañas kan de dans ontspringen en gooit zijn leven om. Hij vervolgt zijn studie en wordt advocaat.
Jaren later zoekt Tere hem op met de vraag om de Blauwe, die ondertussen een van de grootste criminelen van Spanje is geworden en de helft van zijn leven in gevangenissen heeft doorgebracht, te verdedigen. Niet zo’n makkelijke opgave voor Cañas. Doet hij het voor de publiciteit, uit schuldgevoel voor de Blauwe, of toch voor de mooie ogen van Tere?
Het boek is opgevat als een interview door de schrijver met achtereenvolgens Cañas, de gevangenisdirecteur en inspecteur Cuenca, die belast was met het onderzoek naar de bende van de Blauwe. Dat zorgt voor interessante getuigenissen en vooral intrigerende perspectiefwisselingen.
Een prachtig boek van verteller eerste klas Cercas over liefde en haat, loyauteit en verraad, schuld en waarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten