woensdag 20 april 2016

Leestips (108)

Rosario van Jorge Franco speelt in de jaren tachtig in Medellin, de wereldberuchte Colombiaanse stad, waarin drugs, angst, moord en oorlog welig tieren. Elke dag vallen er slachtoffers onder de drugskartels, maar ook onder politici, vakbondslui en niet te vergeten gewone burgers. Je kunt er niet risicoloos over straat.
In die wereld groeit Rosario op en op een dag wordt ze neergeschoten. Terwijl ze in het ziekenhuis wordt verzorgd, vertelt haar beste vriend Antonio over haar leven, over de relatie die ze had met zijn vriend Emilio, en over de cultuur van conflict en geweld die in de hele stad heerst.
Antonio is een gewone jongen en wordt door Rosario, personificatie van het geweld, meegesleurd in het moorddadige spel van de maffia. Dat is niet zozeer omdat hij wordt aangetrokken door de bandeloze onderwereld, wel omdat hij hopeloos verliefd is op haar, al heeft hij haar dat nooit durven bekennen.

Het zijn de gewelddadige jaren tachtig en negentig, het is de samenleving van een verloren generatie die voor altijd verbonden zal blijven met geweld, met moorden, met Pablo Escobar en met de Colombiaanse cocaïne. Maar met de jaren die voorbijgaan, gaat ook de tijd van Rosario voorbij, en sterft haar generatie. Het is die verloren generatie die Jorge Franco in dit boek op schitterende wijze een stem geeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten