woensdag 1 februari 2017

Leestips (129)

Het meisje in de trein  Paula Hawkins
Rachel is gescheiden, drinkt veel en is ook nog eens dik. Op weg naar haar zogenaamde werk (ze is ontslagen, maar durft dat aan niemand te vertellen) passeert ze elke dag met de trein door een Londense buitenwijk, waar ze zelf in gelukkiger tijden woonde. In een achtertuin ziet ze een stel en fantaseert ze hun levens bij elkaar. Tot er iets vreemds gebeurt in die tuin.
Megan is het vrouwelijke deel van het begluurde stel, Anna is de nieuwe gade van Rachels ex en ook zij vertellen hun deel van dit verhaal over ongelukkige levens, ziekmakende jaloezie, overspel en gefantaseerd geluk. Deze hoogst onaantrekkelijke personages passeren de revue, er gebeurt een moord maar wie heeft die gepleegd, en Rachels onbetrouwbare, want drankdoorlopen geheugen zorgt voor spanning en miserie.
Er is heel veel te doen over dit debuut van Paula Hawkins, dat ook nog eens wordt verfilmd, ze heeft zelfs al een opvolger uit. Laten we zeggen dat het een verdienstelijk boek is. De sfeer zit goed, de eenzaamheid van het meisje Rachel wordt perfect weergegeven, de onberekenbaarheid van de mix tussen alcohol en geheugen komt behoorlijk goed tot uiting, maar het geheel boeit net iets te weinig om de lezer helemaal aan de bank te kluisteren. Voor ik ga slapen van S.J. Watson, dat ook al putte uit een falend geheugen, had net iets meer spek aan de botten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten