woensdag 28 juni 2017

14 juni 2017

Vaak ben ik gelukkig Jens Christian Grondahl

Ellinor en Henning, Anna en Georg zijn twee koppels die elkaar lang geleden ontmoetten en bevriend raakten, maar op een skivakantie worden Henning en Anna gedood door een lawine. Als vanzelfsprekend neemt Ellinor daarna de zorg voor Georg en zijn en Anna’s tweeling over.
Na de dood van Georg, 40 jaar later, blijft Ellinor alleen achter. Nu pas, als ze helemaal alleen overblijft, kan ze haar diepste gevoelens, emoties en twijfels op de meest directe en eerlijke wijze prijsgeven aan de overleden Anna.
Het is een soort grafrede, een finale getuigenis van een vrouw aan haar overleden vriendin. Het is haar manier om de gebeurtenissen uit haar verleden te verwerken, haar verdriet en boosheid een plaats te geven, over de waarheid over Anna en Henning die een geheime verhouding hadden, over haar langzame toenadering tot Georg nadien, over haar afkomst als kind van een onbekende vader, over het verleden van haar moeder die als jong meisje verliefd werd op de ‘vijand’, een Duits soldaat die geen ‘nazi’ was enzovoort.

Bij het lezen van dit verhaal gaan spontaan de woorden van Sting ‘how fragile we are’ weerklinken. De broosheid van mensen en relaties, daarover gaat het hier. In een heel ingetogen stijl, met flarden poëzie, krachtig en vooral eerlijk laat Grondahl Ellinor haar verhaal doen. En het is geen gemakkelijk verhaal. Soms is ze onzeker, maar ze durft wel haar eigen weg te gaan. Haar breekbaarheid wordt in doordachte en heldere bewoordingen weergegeven. Op een eenvoudige manier legt Grondahl de ingewikkeldheid van Ellinor’s gevoelens bloot. Zo zegt ze tegen Anna: “Het ergste was dat ik jou kwijtraakte, maar het op een na ergste was dat je nooit de kans hebt gekregen om mij om vergeving te vragen.”

Dit waren enkele van de overigens zeer positieve opmerkingen die Leesgegroet maakte over dit boek. Het is een boek om te lezen en te herlezen, van een scherpzinnig auteur, over complexe menselijke en intermenselijke relaties, in een logische opbouw en met een groot inlevingsvermogen, in een zeer aangename en vlot leesbare stijl. Een aanrader, ook voor niet-Leesgegroeters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten