dinsdag 20 juni 2017

Leestips (139)

Haruki Murakami After dark

Bij Murakami is het bovennatuurlijke vanzelfsprekend. Hij speelt met tijd en ruimte zoals wij met de bal. After Dark beschrijft een nacht uit het leven van verschillende personages, elk in hun eigen wereld in de stad Tokio. De eenzaamheid waarin ze vertoeven voert de boventoon, maar op de vreemdste manieren kruisen hun levens elkaar.
Eri wordt tijdens haar slaap bekeken door een man in de tv. Haar zusje Mari, studente Chinees, leest een dik boek in een fastfoodtent ergens in de stad. Daar wordt ze aangesproken door Takahashi, trombonespeler en vriend van Eri. Hij brengt Mari in contact met de uitbater van een love hotel, om daar te tolken voor een Chinese prostituee, die is mishandeld door een verknipte computernerd.
Veel meer dan dit gebeurt er niet in deze roman en dat hoeft ook niet. Het gaat om de vreemde nachtelijke sfeer van de stad, het absurde toeval van de ontmoetingen in de nacht, de gesprekken, de mysterieuze gebeurtenissen, en bovenal de eenzaamheid van de personages. De dialogen zijn lichtvoetig, het isolement schrijnend, de herinneringen troebel en ook de muziek ontbreekt niet, zoals steeds bij Murakami.

Een vreemd en raadselachtig verhaal over wonderlijke mensen in een nachtelijke stad, op wie de lezer meekijkt als een camera. Een heel intrigerend boek, dat ondanks de thematiek ook heel licht en luchtig is, met weinig logica maar des te meer mysterie. Zoals elke Murakami is ook deze niet te missen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten