zondag 16 juli 2017

Leestips (141)



4321, de nieuwe kanjer van Paul Auster, telt liefst 940 pagina’s en staat voor de vier potentiële trajecten van Archie’s leven in evenzovele elkaar afwisselende parallelle verhalen. U krijgt dus vier boeken voor de prijs van een, bij wijze van spreken, en ze zijn allemaal goed.
Zoals in het hele oeuvre van Auster, speelt toeval weer een grote rol in dit verhaal. Het toeval bepaalt namelijk om te beginnen of we geboren worden, waar we geboren worden en welk soort leven we lijden.
Archie Ferguson is de centrale figuur van het verhaal. Zijn grootvader arriveert in Amerika op 1 januari 1900 en vestigt zich in Chicago. Zijn drie zonen doorworstelen de crisis en de Tweede Wereldoorlog en in 1947 wordt kleinzoon Archie geboren.
Tot hier de inleiding. Nu begint het leven van Archie, of liever de vier verschillende levens. In Auster’s vorige boeken verdwijnen figuren vaak om elders een nieuw leven te beginnen. Hier krijgen we vier verschillende vormen van Archie te zien die elk een ander mogelijk leven lijden. Elk leven kan een beetje of helemaal anders verlopen, elk leven volgt een potentieel traject, elk verhaal is een variatie op Archie’s leven. Met enkele constanten, zoals de liefde voor literatuur, voor New York, honkbal, muziek, literatuur, films en natuurlijk zijn grootste liefde Amy, die in elk verhaal wel enigszins anders verloopt.
4321 is een prachtige historie, die in alle richtingen zwenkt. De levens en de zielen van Archie worden helemaal opengeritst en ontleed, maar daarnaast krijgen we ook een portret van een tijdperk, met de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, Kennedy, Nixon, Vietnam, de burgerrechtenbeweging enzovoort.
Soms is het moeilijk de verschillende Archies uit elkaar en daarom ook de aandacht gaande te houden. Wel krijg je een vertelling zonder weerga, een veelkleurige symfonie, een samenspel van klanken en melodieën met telkens een andere hoofdfiguur, maar ook met enkele interessante terugkerende nevenpersonages.
Wat ons overkomt, waardoor we worden getroffen of waarvoor we kiezen, en hoe onze keuzes ons leven bepalen, dat is wat Auster bezighoudt. En dat is wat de lezer intrigeert en voortdrijft, 940 bladzijden lang. 4321 is een schitterend vakantieboek, maar beter niet te lezen op drukke stranden of tussen joelende kinderen, want je hebt er al je aandacht bij nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten