donderdag 20 juli 2017

Leestips (142)Geen leesboek als een ander, deze People spotters guide van Tom Borremans en Sven Van den Eynde. Veeleer is het een grappenboek voor op reis, een verzameling (vreemde) gewoonten, gedragingen en uitingen van de mens, en die krijg je in al zijn/haar vormen, types en vestimentaire gewoonten voorgeschoteld. Het is allemaal zeer herkenbaar want het gaat tenslotte over onszelf, en je krijgt er een pak prachtige foto’s bij die de commentaren verduidelijken of omgekeerd. Je kunt er natuurlijk ook zelf mee aan de slag op je dagelijkse wandeling of op reis, en al spottend punten scoren: hoe zeldzamer het gedrag, hoe meer punten je verzamelt.
Het boek trekt de stelling in twijfel dat er maar één soort mens bestaat. Er zijn namelijk verschillende types mensen. Alle mensen zijn verschillend, maar sommigen zijn meer verschillend dan anderen, dat is de centrale stelling.
Zo is er bijvoorbeeld de mens met sokken in sandalen, de man die wacht terwijl zijn vrouw shopt, de mens met aarsvallei, vier op een rij smombies (smartphone en zombie), de mens in fluokledij, identiek geklede koppels, de mens met omgekeerde pet enzovoort. De rij is eindeloos. Zo is er ook de oversteker met versnelde tred (met als commentaar: verrast door de plotselinge hoffelijkheid van de stoppende automobilist worden overstekende voetgangers vaak overmand door intense gevoelens van dankbaarheid. Deze opwelling uit zich bij de meeste overstekers in een vertwijfeld wuifhandje gevolgd door een licht versnelde, spastische tred.)
Een hilarisch boekje over onszelf, waar dan ook te gebruiken als spel, en ideaal om mee te nemen op een familie- of groepsuitstap. Vooral voor wie eens goed wil lachen (met zichzelf en de ander).


Wij, van onze kant, zullen meteen het goede voorbeeld geven en vanaf morgen beginnen met onze puntentelling. Noodgedwongen zullen we ons daarvoor enige weken lang in het veld begeven en zodoende van het net verdwijnen. Tot later en een fijne vakantie gewenst aan alle lezers.
Jo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten