vrijdag 17 november 2017

Leestips (146)



Peter Wohlleben Het innerlijke leven van dieren

Na Het verborgen leven van bomen (zie laaiende post op Leesclubbijeenkomst 10 oktober 2016) is boswachter Wohlleben op zoek gegaan naar de zielenroerselen van dieren. Uit zijn onderzoek blijkt dat dieren dichter bij de mens staan dan we misschien wel denken. Jarenlange observatie leerde hem dat zowel wilde als huisdieren gevoelens hebben. Hij staat daarmee niet alleen, de wetenschap kwam al tot gelijkaardige bevindingen. Het verschil is dat Wohlleben het neerschrijft met heel veel passie en in verstaanbare mensentaal.
Het gaat bovendien over veel meer dan emoties en gevoelens alleen. Ook hechting tussen mens en dier komt aan bod, liegen en bedriegen bij dieren, pijn en rouwen, angst en geluk. Het inzicht en de erkenning dat we als mens helemaal niet zo uniek zijn met al deze gedragingen en gevoelens kan ertoe bijdragen dieren beter te begrijpen en vooral ook te respecteren.
In tijden van verhalen over brute mishandelingen van dieren in slachthuizen, van de uiterst wrede behandeling van legbatterijkippen, en van ondermaatse zoonormen die de laatste tijd geregeld opduiken, is het goed om ook een stem te horen van iemand die begaan is met de dieren van deze wereld.
Dit is dan ook een uiterst aanbevelenswaardig boek, dat met veel plezier en dierenliefde is geschreven en met evenveel plezier kan worden gelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten