woensdag 31 januari 2018

Leestips (155)

Geen gewone dag is het debuut van de Française Véronique Olmi. Daarin trekt een labiele, alleenstaande moeder met haar twee zoontjes per avondbus naar zee. Het is koud en het regent voortdurend en ze zijn niet op hun gemak want normaal is er school en geen vakantie. De veel te kleine hotelkamer met 1 groot bed voelt ook niet echt aan als vakantie. Maar morgen zal alles beter zijn, ze zullen dan de zee zien en in het zand kunnen spelen.
Het drama komt langzaam tot
bloei. Met veel zee, regen en tranen en nauwelijks geld is de sfeer er ook naar. In de rand van de maatschappij komt waanzin al eens gemakkelijker voor, en dat is de rauwe ondertoon van deze toch wel schitterende roman.
De stijl van Olmi is buitengewoon kordaat en trefzeker. Veel woorden heeft ze niet nodig om al die ongemakkelijke gevoelens te beschrijven. Ze doet het in bondige, ingetogen en mooie zinnen, tot aan het schokkende einde toe.

Olmi heeft een supersomber, maar heel intens verhaal geschreven over een verwarde moeder voor wie het leven veel te zwaar weegt. Mensen in de marge zijn nu eenmaal hartig voedsel voor schrijvers in de fleur van hun leven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten