vrijdag 6 april 2018

Leestips (161)


Ian McEwan Ziek van Liefde
Een kettingreactie leidt van een dramatische gebeurtenis tot de ontwrichting van verschillende levens.
Joe Rose geniet van een picknick met zijn vriendin Clarissa als een overvliegende luchtballon in de problemen komt. Van verschillende kanten snellen vijf mannen te hulp en ze proberen de ballon aan de grond te houden want in de mand is een kind in gevaar. Als de mannen door een windvlaag echter een voor een de touwen moeten loslaten, is de laatste de pineut en die stort te pletter. Qua adembenemende start van een roman kan dat tellen.
Na het ongeluk komt een van de vijf betrokkenen Jed Parry in het leven van Joe, eerst onschuldig, maar algauw opdringerig en overgaand tot regelrechte stalking. Bij Jed staan er duidelijk enkele vijzen los: hij haalt er al zijn gevoelens bij, het onvermijdbare lot en zelfs God, hij denkt dat hij verliefd is op Joe en met dat alles veroorzaakt hij serieuze barsten in de relatie tussen Joe en Clarissa.
Joe’s leven wordt vanaf nu beheerst door Jed. Die schrijft, belt, houdt de wacht voor de deur. Wat Joe ook doet, hij geraakt van de waanzinnig verliefde Jed niet meer af. Wanneer zijn vriendin, en ook de lezer trouwens, wantrouwig worden over de juistheid van het relaas van Joe, is het hek helemaal van de dam. Wordt Joe bedreigd door een halvegare of door zijn eigen paranoia, wat is het nu precies? De twijfel groeit. Is Joe wel betrouwbaar?
Daarover gaat dit boek. Zijn onze waarnemingen wel altijd betrouwbaar? Voor de kennis van de wereld zijn we ervan afhankelijk, maar creëren we er niet veeleer onze eigen werkelijkheid mee?
Door deze toevallige, maar ingrijpende gebeurtenis groeien Joe en zijn vriendin steeds verder uit elkaar. Ook dat is een terugkerend thema bij McEwan. Problematische relaties die gedeeltelijk of helemaal in het slop raken. Het is een onontkoombaar proces.
Bovendien is dit heel goed geschreven. Een zeer puike roman dus, en het lezen meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten