dinsdag 28 augustus 2018

Leestips (170)


Morten Stroksnes Haaienkoorts
“Op zo’n vijfhonderd meter is het pikdonker. Er is geen fotosynthese meer mogelijk, het is over en uit voor alle planten. In die diepten leeft de Groenlandse haai.”
De Groenlandse haai is de grootste vleesetende haai ter wereld en een monster van acht meter lang en een ton zwaar. Zo’n beest willen auteur Morten en zijn vriend Hugo vangen.
“Veel succes en tot een andere keer”, zou een spontane reactie kunnen zijn, maar lees toch maar verder. Je krijgt namelijk van alles wat: een avonturenroman over twee mannen in de ban van de zee, een boeiend verslag van verschillende pogingen om zo’n haai in de netten te krijgen, heerlijke mijmeringen en bespiegelingen over het leven.
We krijgen een kijk op het leven onder en boven water vanuit verschillende invalshoeken. Hugo is ambachtsvisser van huis uit, visverwerker, kunstenaar, Morten is journalist, historicus, fotograaf en verteller. Beiden zijn ze gelukkig als kinderen als ze weer eens op de Vestfjord gaan varen. Het uiterst meeslepende verhaal is een mix van wetenschap, mythologie, geschiedenis en literatuur. Bovenal is het natuurlijk een ode aan de Groenlandse haai die door de extreem lage temperaturen een langzame stofwisseling heeft, waardoor hij wel vierhonderd jaar oud kan worden.
Er is de overweldigende natuur, de veelvoud en rijkdom aan leven onder water, van de grootste dieren ter wereld, over bizarre krabben, octopussen, lichtgevende slingers en minuscule zeepaardjes, tot kwallen van 40 meter lang. Maar er is ook de bedreiging door de mens. Terwijl er per jaar misschien tien mensen worden aangevallen door haaien, worden er wel 70 miljoen haaien gedood.
Een bloemrijk en beeldend boek dat soms op een encyclopedie lijkt, maar nooit verveelt, over de evolutie der soorten, het uiterst veelzijdige leven in de diepzee, natuurbehoud en vriendschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten