donderdag 26 december 2019

Leestips (203)


De vogels Tarjei Vesaas
Na de dood van hun ouders zijn de zwakbegaafde Mattis en zijn zus Hege op elkaar aangewezen in de oude familieboerderij in een Noors dorpje. Zij zorgt voor hem, maakt zijn eten klaar en verdient een bescheiden inkomen met het breien van truien. Soms wordt ze boos omdat hij wat sloom is, de dingen niet altijd meteen begrijpt, maar al snel heeft ze daar spijt van. Mattis beschikt namelijk over een geheel eigen fantasiewereld en is vol ontzag voor de natuur, waarin hij allerlei tekens ziet. Hij wordt bijvoorbeeld superenthousiast over de houtsniptrek die pal over zijn huis gebeurt, dan weer is hij doodsbang voor de invallende bliksem. 
Als hij op een dag met zijn boot strandt op een eilandje, krijgt hij hulp van twee meisjes. Hij roeit hen, zijn kaduke boot en de meisjes terug naar het vasteland en dat heeft nogal een impact op hem, want zo’n intimiteit was hem voordien nog nooit vergund. En dan begint hij met zijn bootje een veerdienst. Als hij een zwervende houthakker overzet en die bij de twee overnacht, begint zus Hege zowaar een affaire met die vreemdeling. 
De kinderlijke verwondering van de eenvoudige ziel Mattis, de knopen in zijn gedachten
en de angst om zijn zus als houvast in het leven te verliezen, voeren de boventoon in dit prachtige boekje. Het is niet dik, maar alles wat erin moet staan, staat erin. De moeilijke communicatie met mensen, de sensibiliteit voor de wonderlijke natuur, het isolement. In een vederlichte, bedrieglijk eenvoudige toon en poëtische stijl, kun je volop genieten van dit mooie verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten