woensdag 29 januari 2020

Leestips (205)


Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat Maarten Boudry
Alle dagen krijgen we onheilsboodschappen op ons bord, maar volgens de auteur staan we desondanks niet op de rand van de afgrond. Integendeel zelfs, het gaat almaar beter met de wereld. Dat probeert hij met cijfers en statistieken te onderbouwen. Zo rekent hij af met doembeelden die onze vooruitgang in de weg staan en ons pessimisme rechtvaardigen. Er is minder racisme, minder ongelijkheid, minder armoede in de wereld, maar zijn wet van het behoud van gezeik maakt dat we blijven klagen. Natuurlijk is er godsdienstfundamentalisme, aardeopwarming, racisme, schaarste, maar die problemen zijn beheersbaar. Of dat in de toekomst ook zal blijken, valt natuurlijk nog te bezien.
Niet alles wat in dit boek staat, is uitvoerig onderbouwd, noch is het allemaal volkomen geloofwaardig, het is wel ontnuchterend en spoort aan tot nadenken. Over al die grote problemen mogen we niet te lichtvaardig gaan, het is maar een kant van het verhaal, maar het komt het voortschrijdend inzicht wel ten goede. 
Boudry is een erudiet mens, die niet zomaar met de stroom mee wandelt. Vaak neemt hij controversiële standpunten in, legt hij gangbare ideeën onder zijn loupe en onderwerpt ze aan zijn kritische blik. Hoewel hij een dam wil opwerpen tegen het tegenwoordig opspelende doemdenken, slaat hij soms door naar de andere kant en schuift hij overduidelijke politieke onwil en onkunde onder de mat. 
Niettemin blijft dit boek een aanrader om je blik op de wereld te verruimen, de twijfel toe te laten en zo jezelf scherp te houden. De stijl is bovendien erg vlot, onderhoudend, boeiend en uitdagend. Dit is een uiterst interessant en informatief boek dat een helicopterbril op je neus zet en dat, afhankelijk van je eigen visie, al dan niet aangenaam wegleest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten