zondag 16 februari 2020

Leestips (207)


Leestip 192 liet ons kennismaken met het prachtige Vrouw of vos van David Garnett.
Met Een man in de dierentuin duiken we opnieuw de dierenwereld in met alweer een hoogst origineel verhaal. En ook hier worden menselijke relaties op hun meest kronkelige paden beschouwd en gefileerd, met name die tussen John Cromartie en Josephine Lackett. 
Dat jonge stel ruziet tijdens een zoobezoek over de hoedanigheid van liefdesrelaties. Al struinend langs de kooien gaat de discussie onder andere over deze vraag: ga je voor de ware liefde en komt de rest van de wereld op de tweede plek, of laat je ook andere liefdes toe?
John gaat voor de eerste optie. Om zijn punt te maken en omdat hij vindt dat er in de zoo een zoogdiersoort ontbreekt en wel de mens, laat hij zich opsluiten in een kooi, waar hij alras een attractie wordt. 
Door een mens tussen dieren te plaatsen, en zelfs op dezelfde hoogte daarmee, krijgt het onderzoek naar de mens en zijn emoties en relaties een onverwachte invalshoek. Bovendien maakt het dat die emoties nogal extreme en ongenuanceerde kanten uitgaan.
Zonder een moment te vervelen gaat dit tamelijk absurde verhaal uit 1924 vlot vooruit. De stijl is kort afgemeten, bondig en helder. Net als Vrouw of vos is dit een heel lezens- en prijzenswaardig boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten