vrijdag 18 maart 2022

Leestips (243)

Beer Marian Engel

Het historisch Instituut van Toronto verwerft een landhuis met bibliotheek op een eiland in het verre noorden van Canada. De 27-jarige bibliothecaresse Lou trekt erheen met de opdracht de bibliotheek te inventariseren. Bij het landhuis hoort echter ook een huisdier, en dat blijkt asjemenou een beer te zijn, die geketend in een schuurtje naast de woning zijn dagen slijt.

Tijdens haar inventarisatiewerk stuit ze op aantekeningen van de stichter van de bib die zich in het berenleven heeft verdiept en zo komen we daar vanalles over te weten. Tegelijk weet Lou al snel het vertrouwen te wekken van het tamme dier. Ze maakt hem los en gaat ermee zwemmen, laat hem binnen in huis en laat zich drommels nog aan toe tot klaarkomens toe aflikken. Waarna nog meer te gekke erotische taferelen volgen, die dan wel de kracht hebben haar nare ervaringen met mannen achter zich te laten, want de beer is meer een liefhebbend dan een bedreigend mannelijk wezen.

Beer is een bizar romantisch-erotisch verhaal dat geheel geloofwaardig en vanzelfsprekend aandoet. Het prikkelt de fantasie, het roept vragen op over identiteit en seksualiteit, en het gebeurt allemaal in de grootste eenzaamheid, in een langzaam proces van verwildering en emancipatie, zonder oordeel, zonder pottenkijkers, behalve natuurlijk jij als lezer. Maar je wordt dan ook beloond met een mooi, intiem portret van een vrouw die zichzelf op een sensuele, maar serene manier heruitvindt.

Een prachtig mooi boek zonder meer, in een heldere stijl, met sobere zinnen en een liefdevolle blik.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten