dinsdag 19 april 2022

Leestips (245)

Arnon Grunberg Tirza

Jörgen Hofmeester is een man van stand, hij heeft twee dochters en doodt zijn tijd met rondhangen op Schiphol. Dochter Ibi woont ergens in Frankrijk, Tirza woont nog thuis. Ze heeft net haar eindexamen afgelegd en geeft een groot feest voor haar vrienden. Na het feest wil ze met haar lief Choukri door Afrika trekken. 

Voor Jörgen hen naar de luchthaven van Frankfurt voert, wil hij een weekendje met hen doorbrengen in zijn ouders’ huis op de buiten. Waar hij hen godammit op keukentafelseks betrapt. Nadat ze vertrokken zijn naar Windhoek, vindt hij Tirza’s iPod in de auto en probeert haar te bellen, maar krijgt geen gehoor. Ook latere pogingen worden nooit beantwoord. Hij vliegt dan maar zelf naar Namibië om hen te gaan zoeken.

Daar ontmoet hij Kaisa, een klein meisje dat zich aan hem aanbiedt. Hij neemt haar mee op zijn zoektocht naar zijn dochter. En vertelt haar dan zijn ware verhaal. Dat toch enigszins anders verloopt dan wat hij ons eerder voorhield. Het toont ons een heel andere, jaloerse, ja zelfs destructieve Jörgen. 

Waartoe een door zijn puberdochter afgewezen vader in staat is, zullen we hier niet vertellen. Dat moet je zelf ontdekken in dit prachtige boek over een gedesillusioneerde, angstige, tragische vader die alle macht en controle over zijn dochters en uiteindelijk eigen leven verliest.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten